Ommen op weg naar 80 jaar vrijheid
Burgemeester Hans Vromen opent de bijeenkomst in de Carrousel over ‘80 jaar vrijheid voor ons’.

OMMEN - Dit jaar is het 80 jaar geleden, dat de bevrijding van Nederland begon. 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd.

‘80 jaar vrijheid voor ons’

Ook de gemeente Ommen haakt in 2025 aan bij de viering van 80 jaar vrijheid. Tijdens een informatiebijeenkomst voor belangstellenden in de Carrousel borrelden al vele ideeën naar boven om het thema “80 jaar vrijheid voor ons” luister bij te zetten: van bevrijdingsconcerten tot wandelroutes, verhalen en foto’s in boekvorm en film tot theateropvoeringen. Dit alles onder de noemer verbinden, bevrijden, herdenken en vieren.

Het jaarprogramma start op 26 januari met de Nationale herdenking van de Holocaust, gevolgd door de viering de bevrijding van Lemele en Ommen op respectievelijk 10 en 11 april. Op 4 mei de Nationale Dodenherdenking en op 5 mei de viering van de bevrijding van Nederland. Tot slot op 29 juni Veteranendag en op 15 augustus het herdenken en vieren van het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog.

Subsidie

Wie als organisator een graantje mee wil pikken uit de gemeentelijke subsidiepot van 55.000 euro moet voor 31 oktober een aanvraag indienen bij de gemeente. Halverwege november volgt dan een besluit over de financiering. Als projectleidster voor de viering ‘80 jaar vrijheid’ heeft de gemeente Ommen Kim Niens aangetrokken.

De gemeente Ommen sluit aan bij bestaande initiatieven: landelijk en provinciaal, maar ook lokaal. Een landelijk initiatief dat de gemeente Ommen ondersteunt is het project van Stichting Art of Liberty. Dit project kent twee onderdelen die nauw met elkaar samenhangen: een benefietconcert en een driedelige televisiedocumentaire over de luchtcampagne van 1942-1945 die boven de noordelijke provincies plaatsvond. In deze documentaire, die wordt uitgezonden op o.a. de NPO en de regionale omroepen, worden de geallieerde vliegers herdacht die destijds werden neergehaald boven oost-Nederland. Zij gaven hun leven voor de vrijheid die toen bevochten werd. Dit wordt gecombineerd met het feit dat recent op een zevental locaties in de gemeente Ommen gedenktekens zijn geplaatst waar vliegtuigen zijn neergestort in de Tweede Wereldoorlog.

Theatervoorstelling Vincent

Daarnaast wil de gemeente de aandacht vestigen op de Liberation Route Europe, een uitgezette route door grote delen van Europa die belangstellenden gedeeltelijk kunnen volgen (wandelend, per fiets of per auto). Deze route loopt ook door Ommen. Vertegenwoordigers vanuit Ommen voeren gesprekken om locaties waar strijd geleverd werd officieel te laten opnemen in deze route. Verder zal ook theatervoorstelling ‘Vincent’ een rol gaan spelen bij de aandacht die de gemeente Ommen aan 80 jaar vrijheid wil geven. Deze voorstelling, waar momenteel nog aan gewerkt wordt, vertelt het verhaal van Vincent Weijand, een jonge Joodse dichter uit het Noordhollandse Bergen, die in de oorlogsjaren onder meer in Ommen ondergedoken zat. Na zijn ontdekking werd hij vastgezet in kamp Erika en via Westerbork op transport gesteld naar een Duits concentratiekamp, waar hij uiteindelijk overleed.

  • Bron: Harry Woertink