LEMELE - Landschap Overijssel gaat als eigenaar de bosranden in Park 1813 op de Lemelerberg herstellen. Dit gaat in de komende jaren gebeuren, met name in de najaar en de winter.
In 1913 werd door de Oranjebond i.v.m. 100 jaar Onafhankelijkheid het ‘Park 1813’ op de Lemelerberg gerealiseerd. Er werd een monument, zijnde een – liggende – leeuw geplaatst. In de loop van de tijd raakte het monument in verval door vernielzucht en weersinvloeden. Op vrijdag 29 juni 1934 werd de huidige – zittende – leeuw een schepping van G. Jacobs van den Hof, onthuld.
Sterrenbos
‘Park 1813’ aan de zuidkant van de Lemelerberg is rond 1913 ontworpen en aangelegd ter gelegenheid van het eeuwfeest van de onafhankelijkheid van Nederland en de Slag bij Waterloo. Een monument met leeuw boven op de Lemelerberg herinnert daar nog aan. Een onderdeel van de parkaanleg is de lanenstructuur en het zogenaamde Sterrenbos. Een bijzonderheid van ‘Park 1813’ is ook dat een groot aantal lanen de ‘straatnamen’ dragen van hoogwaardigheidsbekleders uit die tijd.
Pieter Wattez
‘Park 1813’ is aangelegd door de bekende landschapsarchitect Pieter Wattez. Deels is het park traditioneel met een sterrenbos, deels is het park landschappelijk met kronkelende paden en verrassende doorkijkjes. Volgens Landschap Overijssel is de parkbeleving zoals Pieter Wattez destijds heeft bedoeld, nooit goed afgerond en uit de verf gekomen. “Door de natuurherstelwerkzaamheden van de afgelopen jaren, in het kader van Natura 2000, zijn ook de grote lijnen van het parkontwerp weer teruggebracht. Nu is er de kans om het park goed in te richten en de puntjes op de i te zetten.”
Kleurrijke bosranden
Een belangrijk onderdeel van het ontwerp van Pieter Wattez zijn kleurrijke bosranden met veel variatie in soort en structuur. Vanuit ecologisch oogpunt zijn er de afgelopen jaren heidecorridors ontwikkeld. Daardoor zijn op sommige plekken de bosranden abrupt en kaal geworden. Daarom gaat Landschap Overijssel nu kleurrijke bosranden creëren die zacht zijn in de overgang. “Dit is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het zorgt ook voor meer biodiversiteit. Juist de randen van het bos zijn goede schuil- voedsel-, nest- en uitkijkplekken voor dieren.”
Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan in grote lijnen uit drie categorieën: bosrandenherstel met het uitdunnen, snoeien en nieuwe soorten aanplanten. Op enkele plekken worden er clumps geplant als blikvanger. Een ‘clump’ is een groepje bomen bij elkaar. Hierdoor ervaart de wandelaar meer afwisseling in het landschap. Tot slot worden toekomstbomen geselecteerd. Deze bomen mogen groots en prominent worden en dienen ook als blikvanger. Om de toekomstbomen de ruimte te geven om te groeien, wordt eromheen gesnoeid en wellicht een boom verwijderd. In het nieuwe ontwerp is zoveel mogelijk rekening gehouden met zowel ecologie als erfgoed. Bij het inplanten van nieuwe soorten wordt er zoveel mogelijk gekozen voor inheemse soorten. Pieter Wattez gebruikte ook niet inheemse soorten (exoten) in zijn ontwerp omdat deze veel kleur geven aan het landschap. Bijvoorbeeld de Amerikaanse eik. Daarom wordt er ook hier en daar een exoot geplant. Exoten die niet veel toevoegen aan de beleving van het landschap worden weggehaald.
Wanneer?
Dit gaat de aankomende jaren plaatsvinden. Met name in de het najaar en de winter, omdat dan de beste omstandigheden zijn voor het inplanten van bomen. Het meeste werk gebeurt handmatig en wordt gedaan door vrijwilligers in kleine groepen, daarom neemt het een langere periode in beslag. Het is de bedoeling dat omwonenden, geïnteresseerden en bezoekers van de Lemelerberg zo min mogelijk overlast ervaren. Het inplanten, zagen en snoeien gebeurt zoveel mogelijk met de hand en in kleine groepen. Daarnaast wordt het gepland op verschillende dagen op verschillende locaties. Het landschap zal niet ingrijpend veranderen en de aankomende jaren alleen maar mooier worden. Het is de bedoeling dat door de parkbeleving de natuurbeleving ook beter wordt.
Meehelpen
Wie zich betrokken voelt bij de Lemelerberg en graag wil meehelpen kan zich nog als vrijwilliger aanmelden. Dat kan eenmalig of vaker. Voor lunch en materiaal wordt gezorgd. U hoeft alleen uw spierballen en goede humeur mee te nemen. Aanmelden kan via: