ingezonden foto

NIEUWLEUSEN - Tijdens de feestelijke viering van het 12 ½ jarig jubileum van Nieuwleusen Synergie zijn ook de winnaars van de cheque actie 2024 bekend gemaakt. Met deze jaarlijkse actie ontvangen 10 lokale initiatieven een financiële ondersteuning. Ter gelegenheid van het jubileum werden er dit keer cheques van € 1.250 uitgekeerd i.p.v. de gebruikelijke € 1.000.

Het Synergiefonds wordt gevuld vanuit de opbrengsten van Nieuwleusen Synergie. De activiteiten van de coöperatie draaien volledig op vrijwilligers en alle baten komen uiteindelijk in het Synergiefonds terecht. Ook dit keer waren er weer een groot aantal aanvragen van heel diverse initiatieven op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid in Nieuwleusen. Door de ledenvergadering van Nieuwleusen Synergie zijn uiteindelijk de volgende initiatieven geselecteerd:

1. Noodfonds Dalfsen/Actie Kindertas Dalfsen

Zij ontvangen een bijdrage voor het verzorgen van vakantietassen in de zomer en het houden van een Sinterklaasactie in december voor gezinnen die rond de armoedegrens leven in Nieuwleusen.

2. Bibliotheek Nieuwleusen

De bijdrage is voor het realiseren van een Geheugenpunt/Dementheek in De Spil met materialen, spelletjes en puzzels voor mensen met dementie en geheugenproblemen en direct betrokkenen.

3. Verhalencafé

Voor het organiseren van vrij toegankelijke bijeenkomsten in De Spil met een (doorgaans lokaal bekende) spreker die iets interessants te vertellen heeft.

4. Folkloristische Volksdansvereniging Nieuwleusen e.o.

Deze vereniging geeft veel gratis voorstellingen in het dialect voor zorgcentra, bejaarden, etc. maar ook op lokaal georganiseerde markten. Zij doen dit in de klederdracht die vroeger in Nieuwleusen e.o. gedragen werd. De bijdrage is bestemd voor het onderhoud, wassen en stomen van de kleding

5. Zorgcentrum De Hulstkampen

Zij zullen de bijdrage gebruiken voor een grote tv met wandsteun en internetaansluiting zodat cliënten kerkdiensten en muziek uitzendingen met regionale muziek eenvoudig kunnen kijken.

6. Weidevogelgroep Tolhuislanden

Deze groep van 11 vrijwilligers beschermen weidevogelnesten op zo’n 1.000 hectare en is ook actief in de weilanden rondom de windmolens van Nieuwleusen Synergie. Mede door hen kunnen we in onze weilanden nog steeds de “vogel big five” tegenkomen. De bijdrage zal worden gebruikt voor het aanschaffen van 11 nieuwe, vier-seizoenen jassen

7. Nieuwleusener Kleindierteelt Vereniging

Een kleine vereniging die als doel het fokken en verbeteren van (zeldzame) kleindierrassen heeft. Zij houden ieder jaar een tentoonstelling voor geïnteresseerden. Zij vragen een bijdrage voor het aanschaffen van grotere tentoonstellingskooien, vanwege toenemende eisen v.w.b. diervriendelijkheid

8. Natuurboerderij BalkInn

Zij zullen de bijdrage gebruiken voor de aanleg van een “kidsbeweegroute” die zal komen rond de vijverpartij achter het terrein van BalkInn

9. KNV EHBO-afdeling Nieuwleusen

De bijdrage dient voor het aanschaffen van een nieuwe reanimeerpop waarbij de 200 jaarlijkse cursisten betere feedback krijgen t.a.v. wat goed gaat en wat beter kan.

10. Taveno: tot algemeen vermaak en nuttige ontspanning. Deze vereniging organiseert o.a. ieder jaar een reisje in Nederland voor Nieuwleusenaren met een beperking. Zij zullen de bijdrage gebruiken om de kosten voor deelname aan de reisjes te beperken, zodat iedereen die mee wil mee kan.

Nieuwleusen Synergie heeft eerder dit jaar de opzet van haar Synergiefonds gewijzigd. Voordat de windmolens gingen draaien werden de jaarlijkse baten van Nieuwleusen Synergie direct beschikbaar gesteld voor uitkering. Inmiddels wordt een belangrijk deel van de baten ondergebracht in een Fonds dat zo groot moet worden dat de rente opbrengsten jaarlijks uitgekeerd kan worden. Op deze manier kan ook in de toekomst (b.v. in jaren dat de windmolens minder rendement hebben) jaarlijks een significant bedrag uitgekeerd worden aan sociale, culturele of sportieve initiatieven in Nieuwleusen.

  • Bron: Nieuwleusen Synergie