Gemeente Dalfsen stimuleert deelname aan sport en cultuur

DALFSEN - De gemeente Dalfsen wil deelname aan sport en cultuur stimuleren voor zowel de jeugd als volwassenen. Daarom sluit de gemeente zich aan bij het Volwassenenfonds Sport en Cultuur voor een pilot-periode van drie jaar. Hiervoor is een budget beschikbaar van € 94.000. Daarnaast gaat Dalfsen door met de bestaande samenwerking met het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Hiermee zorgt de gemeente ervoor dat ook inwoners met een laag inkomen deel kunnen nemen aan sport en cultuur. Het fonds betaalt bijvoorbeeld lesgeld, materialen of contributie voor de deelnemers. Deelname draagt bij aan een gezonde leefstijl, versterkt de veerkracht van inwoners en zorgt ervoor dat ze op meerdere manieren deel kunnen nemen aan de maatschappij.

Wethouder Jan Uitslag vertelt over dit initatief: “Op deze manier vergroten we de bestaanszekerheid van onze inwoners. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland heeft geen geld om deel te nemen aan sport of culturele activiteiten. Dat was één van de redenen om eerder al te starten met deelname aan het jeugdfonds. Die ervaring leerde ons dat deelnemers stopten op het moment dat ze 18 werden en niet meer in aanmerking kwamen voor het Jeugdfonds. Dat willen we voorkomen met het Volwassenenfonds, sport en cultuur zijn belangrijke ingrediënten voor een gelukkig leven. Dit onderschrijven wij volledig en daarom willen wij ook de inwoners van onze gemeente in staat stellen gebruik te maken van deze kans om deel te nemen aan sportieve en creatieve activiteiten.”

Hoe gaan we dit bereiken?

In 2020 is het Volwassenenfonds Sport en Cultuur opgericht. Dit is een landelijk fonds dat zich inzet om sport en cultuur toegankelijk te maken voor volwassenen (18+ jaar) die daar zelf geen geld voor hebben. De praktische werkwijze van het volwassenenfonds is op dezelfde wijze vorm en inhoud gegeven als het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Hier werkt de gemeente Dalfsen momenteel al mee samen en de ervaringen zijn positief. Eind september volgt meer informatie over het Volwassenenfonds en de manier waarop inwoners aanvragen kunnen indienen voor deelname.

Meer informatie over deelname aan het Jeugdfonds is beschikbaar via de website van Jeugdfonds Sport & Cultuur Overijssel: Overijssel | Jeugdfonds Sport & Cultuur (jeugdfondssportencultuur.nl)

  • Bron: gemeente Dalfsen