Nieuwbouw scholen in middengebied Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat de voorbereiding kan starten voor het realiseren van een Kind Educatie Centrum (KEC) in het middengebied in Nieuwleusen. In het KEC krijgen de scholen De Wegwijzer en De Zaaier (samen), De Planthof en De Tweemaster een eigen plaats. De scholen behouden daarbij hun identiteit, eigen karakter en uitstraling. Het college trekt voor de voorbereiding € 1,8 miljoen uit en stelt aan de gemeenteraad voor hier mee in te stemmen. Met dit bedrag kunnen de schoolbesturen onder andere een programma van eisen opstellen en een ontwerp laten maken door een architect. Op basis hiervan neemt de gemeenteraad het definitieve besluit over de nieuwbouw voor de scholen. Dit wordt in de tweede helft van 2025 verwacht.

In december 2021 heeft de gemeenteraad met vaststelling van het Integraal Huisvestingsplan primair onderwijs 2023-2038 besloten om te onderzoeken of nieuwbouw voor de scholen mogelijk is. De gemeente en de schoolbesturen van PCO-N, Florion en OOZ hebben deze verkenning samen uitgevoerd. Wethouder Jan Uitslag licht toe: “Het samen optrekken van de schoolbesturen en de gemeente biedt veel voordelen en kansen voor het onderwijs in Nieuwleusen om duurzame en toekomstbestendige scholen te bouwen. De keuze voor het Middengebied biedt voldoende ruimte en mogelijkheden om gezamenlijk nieuwbouw te realiseren, met behoud van eigen karakter en identiteit van de scholen. Daarbij kunnen scholen zo meer samenwerken, zowel onderling als bijvoorbeeld met Kulturhus De Spil, Saam Welzijn, het Agnieten College, de bibliotheek en de omliggende sportverenigingen. Ook kunnen de scholen samenwerken bij kinderopvang en buitenschoolse opvang.”

Een bijkomende reden om voor het middengebied te kiezen is de centrale ligging, ook gezien de plannen voor toekomstige woninguitbreiding in Nieuwleusen. Bij inpassing van de scholen gaat veel aandacht uit naar het versterken van de verblijfskwaliteit in het centrale gebied, de plaatsing van parkeerlocaties en veilige verkeersroutes.

  • Bron: gemeente Dalfsen