Vechtarm
Vechtarm - foto: Vechtstromen

OMMEN - Vanaf maandag 23 september begint men met de werkzaamheden aan de oude Vechtarm in Ommen. Deze Vechtarm wordt weer aangesloten op de Vecht. Zo stroomt het water uit de Vecht de Vechtarm weer in en verbetert de waterkwaliteit.

De aannemer begint met voorbereidende werkzaamheden. Als eerste brengt men rijplaten aan en verwijdert men het hekwerk en de begroeiing. Daarna wordt een oude duiker verwijderd en de ondergrond afgegraven. De grond die hierbij vrijkomt, wordt deels hergebruikt bij de werkzaamheden die in Eerderhooilanden worden uitgevoerd. Om de taluds te verstevigen, worden stortstenen gebruikt die vrijkomen uit de werkzaamheden aan de haven in Ommen. Zo gaat men zorgvuldig om met het hergebruiken van grondstoffen.

De Vechtarm is niet openbaar toegankelijk. Om te voorkomen dat vaartuigen ongeoorloofd gebruik maken van de Vechtarm, plaatst de aannemer een bord ‘verboden in te varen’ en wordt er een zogeheten sperlijn aangebracht. Deze sperlijn is een drijvende ballenlijn, waar men niet overheen of onderdoor kan varen.

De planning is dat de werkzaamheden eind oktober 2024 afgerond zijn.

 

  • Bron: Waterschap Vechtstromen