OMMEN - Opengestelde monumenten en musea, stadswandelingen en een fietstocht. Dat waren zaterdag 14 september de belangrijkste ingrediënten van een zonnige Open Monumentendag in Ommen. Het Historisch Rijwielmuseum aan Kerkplein 6 was de start van de verschillende activiteiten van de door de stichting Open Monumentendag Ommen georganiseerde dag. Traditie op de Ommer Monumentendag was de uitgezette fietstocht. Dit keer door de buurtschappen Besthmen, Eerde en Archem. Vrijwilligers van het Rijwielmuseum fietsten mee op historische rijwielen. Zij waren ook gekleed zoals dat paste bij de fiets. Burgemeester Hans Vroomen mocht de deelnemers uitzwaaien als officiële openingshandeling van de open dag.
Mooi weer volle terrassen
Het mooie weer was goed voor volle terrassen in het Ommer centrum die het qua drukte dan ook wonnen van de open dag met het accent op monumenten. Toch hadden de Ommer molens aan belangstelling niets te klagen. Vooral op de Konijnenbeltsmolen was het soms file op de trappetjes om op de stelling van de molen te komen. Ook een drietal kerken (Gereformeerde kerk, Rooms katholieke kerk en de Hervormde kerk) hadden de deuren geopend met de Hervormde kerk als oudste rijksmonument.
Hervormde kerk
In woord en beeld werden bezoekers op de hoogte gebracht van de historie van de kerk. Gerdi Companje, één van de gastvrouwen van de Hervormde kerk, wees de bezoekers onder meer op de predikantenborden aan de muur waarop staat vermeld dat in 1603 de kerk haar eerste predikant kreeg in de persoon van Hendrikus Petri. Achter zijn naam staat: ‘ingedrongen’. Hij was een voormalig pastoor die omgeschoold werd tot predikant en door de provincie synode in Ommen werd geplaatst. Volgens Companje werd vroeger in en om de kerk begraven. De uitdrukking ‘rijke stinkerd’ is dan ook ontstaan door de geur van mensen die in de kerk waren begraven.
Bijzonderheden in de kerk zijn onder ander de 17e-eeuwse preekstoel, het doopvont en het zogeheten Schreuer-orgel, waarop zaterdag regelmatig werd bespeeld. Ook een eeuwenoude eikenhouten offerblok vastgezet in de vloer van de kansel dateert vermoedelijk nog uit de tijd van vóór de reformatie. Dit blok is nog steeds in gebruik bij doopdiensten en wordt in de volksmond dan ook “ ’n deuppoal” genoemd.
Tevreden
Ondanks dat het wel eens drukker is geweest op Open Monumentendag is de organisatie tevreden. Van de wandel- en fietsroute was weer een mooi verzorgd informatiebulletin gemaakt voor de deelnemers, zodat de route ook later nog eens afgelegd kan worden.