André Kuipers enthousiast aan het presenteren.

 

NIEUWLEUSEN – De bewonerscoöperatie Nieuwleusen Synergie heeft afgelopen vrijdag in stijl het 12,5-jarig bestaan gevierd. Een aantal mensen was uitgenodigd om dit heuglijke feit te vieren met de bestuurders en vrijwilligers die betrokken zijn bij de diverse werkgroepen en projecten. Om inspiratie op te doen voor de toekomst was Andrė Kuipers, Nederlandse astronaut, uitgenodigd. Hij zoomde in op het belang van een duurzaam bestaan, zowel lokaal als wereldwijd (tot zelfs in de ruimte).

Nieuwleusen Synergie schenkt hiermee aandacht aan het feit dat het op 12 september precies 12,5 jaar geleden was dat een groep enthousiaste inwoners van het dorp de coöperatie heeft opgericht. Met een duidelijke doelstelling: Nieuwleusen leefbaar en betaalbaar houden voor iedereen. Verschillende sprekers stonden stil bij de zaken die de afgelopen jaren gerealiseerd zijn en bij de diverse projecten die op dit moment onderhanden zijn.

Daarnaast werd gememoreerd dat het is gelukt om inkomstenbronnen te realiseren. Alle activiteiten worden gerealiseerd door vrijwilligers, daardoor is er inmiddels jaarlijks een behoorlijk bedrag beschikbaar waarmee andere initiatieven binnen Nieuwleusen ondersteund kunnen worden.

Synergiefonds

Al snel na de oprichting van Nieuwleusen Synergie is de kringloopwinkel geopend. Dit was de basis om al na enkele jaren over te kunnen gaan tot financiële ondersteuning van projecten in Nieuwleusen. Het windmolenproject ‘Veur de Wind’ werd enkele jaren later het vliegwiel voor meer inkomsten, die werden verdeeld over een groot aantal initiatieven, die met een financiële bijdrage werden ondersteund. Dat gebeurt vanuit een speciaal Synergiefonds, waar organisaties een beroep op kunnen doen. Maar verenigingen, instellingen en andere (vrijwilligers)organisaties kunnen ook een project aanmelden voor de cheque-actie die sinds enkele jaren jaarlijks plaatsvindt. Er worden dan steeds tien cheques van 1.000 euro uitgekeerd aan organisaties die een aanvraag hebben ingediend. Het gaat daarbij om tien sociale, culturele en sportieve initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid en/of duurzaamheid van Nieuwleusen. Ieder jaar wordt door de ledenvergadering van Nieuwleusen Synergie een keuze gemaakt uit de aanvragen.

Ook dit jaar werden weer tien cheques uitgereikt, met dit verschil dat het bedrag vanwege het jubileum eenmalig was verhoogd naar 1.250 euro per cheque. Tijdens de jubileumviering werden deze cheques uitgereikt aan vertegenwoordigers van de organisaties, die hun onderbouwde projectvoorstel gehonoreerd zagen worden. De keuze uit de aanmeldingen werd gemaakt door de leden van beheer van Nieuwleusen Synergie.

Inclusief de bedragen die tijdens de feestelijke bijeenkomst zijn uitgekeerd is er inmiddels bijna 250.000 besteed aan ondersteuning van initiatieven binnen Nieuwleusen.

André Kuipers

Na een inleiding van dagvoorzitter Douwe Hoekstra en de terug- en vooruitblik van onder andere voorzitter Rob Vogelzang , kreeg astronaut André Kuipers het woord. Kuipers, ooit de tweede Nederlander die de ruimte in ging, is tevens ambassadeur voor organisaties die zich inzetten voor biodiversiteit en duurzaamheid, zoals het Wereld Natuur Fonds en het Rode Kruis.

Naast een heel uitgebreid verhaal over een ruimtereis (van selectie van de astronauten tot de landing terug op aarde) gaf André een toelichting op het nut van de ruimtevaart. Alles werd ondersteund met prachtig beeldmateriaal waardoor iedereen een inkijkje kreeg in de wereld van de astronauten.

Hij liet diverse voorbeelden zien van het gebruik van satellieten in ons dagelijks leven. Van veel hiervan zijn we ons eigenlijk niet meer echt bewust. Denk aan de veelgebruikte buienradar en GPS navigatie, maar ook satellieten die gebruikt worden in de landbouw of bij rampen.

Ook de ontwikkelingen die nodig waren voor de ruimtevaart komen terug in ons dagelijks leven. Hoewel de Tefal pan niet is ontwikkeld voor de ruimtevaart (wat veel mensen denken), komen de kruimeldief, de rookmelder en de airbag wel voort uit ontwikkelingen van de ruimtevaart.

In het tweede deel van zijn inleiding toonde hij hoe de ruimtevaart zichtbaar maakt hoe we omgaan met onze aarde. Bosbranden, droogte, erosie, plastic concentraties in de oceaan, ze zijn inmiddels allemaal zichtbaar vanuit de ruimte. En dit terwijl we maar 1 aarde hebben, een oase in een onmetelijk grote ruimte.

De initiatieven van Nieuwleusen Synergie werden aangehaald als voorbeeld hoe we allemaal onze bijdrage kunnen leveren om de aarde te redden. Verder noemde André verschillende initiatieven in de ruimtevaart die gericht zijn op duurzaamheid. Denk daarbij aan het gebruik van zonne-energie, maar ook aan hergebruik van raketten.

De inspirerende gastspreker sloot af met het tonen van een aantal prachtige foto’s van Nederland vanuit de ruimte, waarbij hij speciaal inzoomde op Nieuwleusen.

De bijeenkomst werd afgesloten met een ‘aangeklede’ borrel. Tijdens de borrel gingen nog diverse mensen in gesprek met André Kuipers over zijn visie op duurzaamheid.

Aanwezigen die Nieuwleusen Synergie wilden feliciteren met een gift, konden dat doen door een bedrag over te maken ten behoeve van de Voedselbank Dalfsen/Nieuwleusen, die hiermee vanuit Nieuwleusen Synergie een extra steuntje in de rug krijgt. Ook hiermee laat Nieuwleusen Synergie zien dat de initiatieven van de coöperatie ten goede komen aan de Nieuwleusense gemeenschap.

  • Bron: Nieuwleusen Synergie