OMMEN - Het nieuwste nummer van het Ommer historisch kwartaalblad De Darde Klokke bevat weer mooie historische verhalen. Onderwerpen die dit keer aan de orde komen zijn onder andere Joodse huizen, een verdwenen beroep en gezicht op (oud)Ommen. Lezers worden in gedachten door Ommer straten geleid om de verschillen te ontdekken tussen oud en nieuw. Zo wordt de Schurinkstraat omschreven als de grootste winkelstraat met drie grootgrutters tegen een kruidenierswinkeltje van Gerrit Seinen vroeger, maar ook de straat met vroeger het pannenfabriekje en later betonfabriek van Gerrit Schuurman. Volgens de schrijver van het artikel is het betonnen standbeeld op de rotonde iets verderop van de man met kruiwagen die beton staat te storten een eerbetoon aan Schuurman. Vroeger was de Schurinkstraat een industriestraat met aannemers als Van Aalderen, Martens en twee keer een Schuurman.
Joodse huizen
In het nieuwe nummer ook een verhaal over Joodse huizen in Ommen en de geschiedenis van de familie Vomberg. In de Tweede Wereldoorlog waren Joden hun leven niet meer veilig. De jonge Manuel Mozes Vomberg kon op zaterdag 16 augustus 1941 nog zijn laatste religieus feest vieren in de Ommer synagoge voordat het werd verboden door de Duitse bezetter. Het gezin Vomberg moest zich in 1943 in kamp Westerbork melden en werd vervolgens gedeporteerd naar het vernietigingskamp Sobibor waar ze bij aankomst direct werden vermoord. De Ommer sjoel is na de oorlog helaas afgebroken. Inmiddels zijn er initiatieven om een gedenkteken van Joods leven te plaatsen op de plek aan de Varsenerpoort waar ooit de sjoel heft gestaan. Ook hierover is te lezen in het blad.
Blauwverver
In een bijdrage door de tijd worden veranderingen van het gezicht op Ommen op een rijtje gezet. Waar het eerder een pittoreske uitstraling had is ook het kleine stadje aan de Vecht meegegaan in de vaart der volkeren. Verder een artikel over het verdwenen beroep van ‘Blauwverver’ van stoffen. Verschillende vragen over dit beroep worden beantwoord zoals waarom en vooral over de wijze waarop dit geschiedde. Het complete verhaal over de blauwverver is te lezen in de jongste uitgave van De Darde Klokke.
Abonnees van de kwartaaluitgave van De Darde Klokke krijgen het tijdschrift thuis toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.