DALFSEN - Het college van B&W biedt de Bestuursrapportage 2024 aan de gemeenteraad aan. Het is een tussentijdse verantwoording over het jaar 2024. De rapportage is opgesteld op basis van de gegevens die er op 1 juli waren, met een zo goed mogelijke vooruitblik voor de rest van het jaar.

De gemeente Dalfsen verwacht het jaar met een positief saldo te sluiten, hoger dan in eerste instantie was verwacht. Dat komt vooral door onverwachte/incidentele meevallers zoals de opvang van vluchtelingen. “Dit lijkt allemaal positief, maar als we de onverwachte meevallers weglaten, dan komt de gemeente uit op een structureel/meerjarig tekort en zie je dat we onder druk staan”, aldus Wethouder Van Leeuwen.

“We zijn als gemeente voor een groot deel afhankelijk van financiële middelen vanuit het Rijk. Deze inkomsten zijn onvoorspelbaar en niet toereikend voor het toenemend aantal taken dat gemeenten moeten uitvoeren en niet voor de stijgende kosten als gevolg van inflatie. Om alle belangrijke taken uit te kunnen blijven voeren is het belangrijk dat het Rijk structureel voldoende financiële middelen beschikbaar stelt aan gemeenten. Alleen op die manier kunnen we ons werk blijven doen.”

De gemeenteraad bespreekt de Bestuursrapportage 2024 op 16 en 23 september.

20230526 130850