Ingezonden foto

BALKBRUG - Zaterdag 31 augustus was het zover: de 10e editie van de FunRun in Balkbrug. Dit keer vond het onderdeel van de survivalrun zelfs plaats onder de vlag van de landelijke survivalrunbond. Een uitdagende combinatie van een survivalrun en obstacle run slingerde op deze manier door de prachtige natuur van het Reestdal. Voor deze speciale jubileumeditie was wethouder Werner ten Kate aanwezig om het officiële startsein te geven.

Initiatiefnemer en eigenaar van Reestdal Outdoor Patrick Bloemberg vertelt:

Hoe is de FunRun ontstaan?

“De FunRun begon ooit kleinschalig, om geld in te zamelen voor zwembad Het Heuveltjesbosbad. Op de route moesten deelnemers over strobalen en enkele kleine hindernissen. Die eerste run bracht animo teweeg, want de deelnemers vonden het erg leuk om te doen. Vanaf toen is de run ieder jaar uitgebreid, groter geworden en steeds meer geprofessionaliseerd. Tot een deelnemersveld van 1400 vorig jaar. De survivalrun in de wedstrijdklasse is dit jaar zelfs een test onder de vlag van de landelijke Survivalrunbond. Stiekem zijn we daar best trots op. In totaal deden er dit keer 1800 deelnemers mee, een record.”

Kun je wat vertellen over de FunRun?

De FunRun is eigenlijk onderverdeeld in twee runs: een survivalrun en de FunRun. De survivalrun is ingedeeld in verschillende categorieën: van wedstrijdlopers en gevorderde survivalaars tot recreatief en jeugd met basistecnieken. De afstand van de complete run is 7,5 km. Maar de afstand wordt aangepast naar de categorie en het niveau van de deelnemers. Voor de diehards zijn survivaltechnieken echt noodzakelijk. Je moet minimaal een swing-over kunnen maken en een apenhang en monkeybar kunnen trotseren. Heb je geen of onvoldoende survivaltechnieken in huis, dan kun je met alle plezier meedoen aan de FunRun. Ook zeker uitdagend genoeg! En leuk om te doen met het hele gezin of vriendengroepen.”

Wat maakt deze run uniek?

“De run is uitgegroeid tot een bekend evenement. Deelnemers komen overal vandaan, zelfs uit het buitenland en campinggasten van campings in Balkbrug. Er zijn er zelfs bij die hun zomervakantie om de run heen plannen, omdat ze het niet willen missen. Dat zien wij uiteraard als grote complimenten.

Het unieke was, is en blijft het belangrijkste voor ons: De FunRun is voor iedereen! Echt iedereen kan meedoen, ongeacht je niveau, leeftijd of hoe sportief je bent. We hebben zelfs een ienieminie- en een G-Run. Daarnaast is het ook unieke dat het hele evenement draait op sponsoren en vrijwilligers. Veel vrijwilligers zelfs: vorig jaar maar liefst 160. Als laatste krijgen we ieder jaar positieve reacties op het feit dat de hindernissen redelijk dicht op elkaar staan, zodat je niet ver hoeft te lopen van de ene naar de volgende. En we zorgen voor voldoende tijd tussen de verschillende starts. Daardoor zijn er nagenoeg geen wachtrijen in het parcours.”

Wat zijn de ambities voor de toekomst?

Dit jaar organiseren we de survivalrun voor de wedstrijdklasse voor de eerste keer onder de vlag van de Survivalrunbond. Best spannend, maar we denken dat ons parcours survivalwaardig is en niet onder doet voor andere survivalruns. Als je ziet hoeveel tijd we er in steken en wat we allemaal bouwen, dan verdient dat meer deelnemers die er van kunnen genieten en de uitdaging aan durven te gaan. Via de Survivalbond hopen we op meer bekendheid van onze run, maar willen we ook de survivalsport meer bekendheid geven. Dit jaar is een test. Mocht alles goed uitpakken, dan zit stiekem in ons achterhoofd dat we het Jeugd NK een keer mogen organiseren. Dat zou echt de kers op de

taart zijn. Voor de recreatieve FunRun geldt dat we het draaiende moeten kunnen houden op onze vrijwilligers en blijft onze ambitie om ieder jaar weer blijde en lachende gezichten te zien. Dat is ook dit keer weer goed gelukt, onder andere dankzij onze 200 vrijwilligers.”

  • Bron: Reestdalrun