Open Monumentendag in Ommen

OMMEN - Op zaterdag 14 september doet ook Ommen weer mee aan de landelijke Open Monumentendag.

Organisator van de open dag in Ommen is voor de 38e keer de stichting Open Monumentendag Ommen die aansluit bij bij het landelijke thema “Routes, Netwerken en Verbindingen”. Er zijn dit keer stadswandelingen met gids, opengestelde kerken en musea en ook een uitgezette fietsroute van 23 kilometer door de omgeving van Ommen. Startpunt van de Open Monumentendag Ommen is om 10 uur bij het Historisch Rijwielmuseum aan Kerkplein 7 in Ommen. Vrijwilligers van het Rijwielmuseum zullen in gepaste kleding op hun historische rijwielen de uitgezette fietstocht officieel openen.

Het Historisch Rijwielmuseum laat een prachtige collectie zien van oud naar nieuw. In het museum zijn deze dag museumvrijwilligers in klederdracht. Het sfeertje van vroeger wordt bovendien verhoogd met middeleeuwse muziek door het duo “Ontfanck Gheselle”. Zij spelen op eigen gemaakte instrumenten.

‘Verbinding mensen met monumenten’

“Vroeger ging men te voet, met paard en wagen of op de fiets. Hoe mooi is het om dan dit jaar van start te gaan bij het Historisch Rijwielmuseum op het Kerkplein in Ommen”, aldus het bestuur van de stichting Open Monumentendag Ommen. “Het culturele evenement verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn”.

Klassendag

Het plaatselijke comité besteed op de dag vóór Open Monumentendag ook aandacht aan monumenten voor scholen. Op deze zogeheten “Klassendag” wordt elk jaar een school in de gemeente uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een monument. Dit jaar gaan scholieren van de bovenbouw van de CNS Ommerkanaal naar het Nationaal Tinnenfiguren museum in het oude gemeentehuis aan de Markt.

Tekst: Harry Woertink – Foto: OMD

Foto:

Het bestuur van de stichting Open Monumentendag Ommen: v.l.n.r. achter Gerrit Horsman, Wim van Kesteren en Frits Welink; voor: Gerry Arts en Gerda Wermink.

  • Bron: Harry Woertink