Historisch Museum Ommen wegens verbouwing gesloten
Museumvrijwilliger Giny Breeuwsma aan de haal met een van de museumstukken.

OMMEN - Het Historisch Museum in Ommen is wegens een verbouwing de komende maanden gesloten voor bezoekers. TIP is gewoon open

Verwacht wordt dat met ingang van het nieuwe seizoen het museum weer voor het publiek geopend is. Het Toeristisch Informatie Punt Ommen (TIP) is wel gewoon open. Voor toeristische informatie, folders, routes, souvenirs en vragen kan men er nog gewoon terecht en gelden de normale openingstijden. Telefonisch en per mail blijft het museum eveneens bereikbaar.

Restauratie in stroomversnelling

Het museum werd in 2022 vernieuwd en uitgebreid. Dat zo kort erop weer een verbouwing nodig is, heeft te maken met de plannen van de Stichting Ommer Molens. Zoals bekend wordt de voormalige zaagmolen bij het museum weer in ere hersteld. Maar de restauratieplannen van de molen kwamen in een stroomversnelling, vandaar.

De ruimte onder de molen die eerder in gebruik was bij het museum is onderdeel van de plannen om de molen te restaureren in zijn oorspronkelijke functie van houtzaagmolen. Een tijdelijke unit bood gedurende het seizoen 2024 onderdak om de museumstukken die eerder in de molenschuur stonden te blijven exposeren. Deze tijdelijke ruimte is nu opgegeven.

Nieuwe ruimte voor de historische kring

In de bouwplannen wordt de ruimte voor de historische kring bij het museum aangetrokken. Dit als compensatie voor het inleveren van de zaagschuur. De nieuwe te bouwen ruimte voor de historische kring komt aan de noordkant van museum. Zolang de werkzaamheden voor deze aanbouw duren zolang ook maakt de historische kring gebruik van de ruimte van het TIP.

Druk

Afgelopen dagen zijn de vrijwilligers van het museum druk in de weer geweest met het leeghalen van de vitrines en de spulletjes voorzichtig in te pakken om ze vervolgens op een andere plek in het museum op te slaan.

Val

Inmiddels is ook een aanvang gemaakt met het terugbrengen van de oorspronkelijke zaagfunctie van de 200-jarige molen. Tijdens werkzaamheden maakte molenvrijwilliger Henk Dankelman dinsdagmorgen een val vanaf de stelling van de molen. Gelukkig was Henk wel bij zijn positieven, maar moest hij zijn onfortuinlijke val helaas bekopen met gekneusde ribben en een ziekenhuisopname. (Henk beterschap!!!)

 

 

  • Bron: Harry Woertink