Hans Heerink

LEMELE - Afgelopen zaterdag vierde de Gasthoeve aan de Zonnebloemweg hun 15-jarig bestaan. Het bedrijf zette hiervoor zijn deuren wagenwijd open en had werkelijk alles uit de kast getrokken! 

Er valt eerlijk gezegd geen mooiere locatie te bedenken voor een bedrijf als dat van de Gasthoeve: een prachtige boerderij, landerijen, livestock, moestuin en een groot erf. Inmiddels zijn Klaas en Herma al 15 jaar in bedrijf, ooit met een eenvoudig idee begonnen en gestaag gegroeid. Vandaag wordt de volgende generatie in de schijnwerpers gezet: dochters Marlon en Tamar nemen het bedrijf over, een gezond bedrijf met inmiddels vele gasten, vaste medewerkers en natuurlijk de onmisbare vrijwilligers! 

Dinie (inmiddels in vaste dienst) is een vrijwilliger van het allereerste uur: “al 15 jaar doe ik dit en elke dag met plezier, gaandeweg leer je natuurlijk van alles bij, maar het zorgen voor mensen zit gewoon in me, en dat geeft me zoveel voldoening”. Of neem nou Cisca, die er nu 13 jaar werkt: “ik werd natuurlijk als mantelzorger van mijn man destijds heel prettig ontlast toen hij hier terecht kon, en ik zag gelijk hoe fijn het zou zijn om hier ook te werken, dus heb ik me aangemeld en ik heb geen moment spijt gehad van die beslissing!” Dit plezier in het werk heeft natuurlijk ook alles te maken met de bedrijfscultuur… Klaas en Herma hebben een bijzondere visie op het werk: persoonlijk en kleinschalig, ruimte voor de gast waarbij nooit iets moet en alles mag. 

Ik kijk binnen even naar een video-compilatie van 15 jaar Zonnebloem en ik zie mooie beelden; samen koken, samen eten, stukkie fietsen, eindje rijden, de tuin in, de beesten verzorgen…. Alles in een rustige en gezellige sfeer, waardoor de gasten volledig op hun gemak kunnen zijn. 

Misschien is dát wel de allergrootste kracht van deze Gasthoeve: huiselijke gezelligheid, alles rustig aan, kleine doelen stellen en de noden van de gast voorop zetten… 

Beide dochters zijn opgegroeid in het dagritme van het bedrijf, en het was wellicht te verwachten (maar toch ook wel écht bijzonder) dat ze besloten om met hun ouders in zee te gaan. De passie voor dit vak spat er bij beiden vanaf, als ik zie hoe ze deze feestdag rondlopen en alles in de gaten houden en regelen, zo alert en zorgzaam… Ze brengen ieder ook hun eigen expertise mee, en natuurlijk hun eigen ideeën; Marlon is de vooruitkijkende denker, Tamar is de pragmatische doener… een geweldige combi en wat is dit toch een bijzonder familiebedrijf, waarbij de kinderen de visie van hun ouders hebben omarmd en zelfs zullen voortzetten! 

Om twee uur is de officiële overdracht en er wordt gesproken door Klaas, door beide dochters, en zelfs door Griet. De locatie is prachtig; in de uiterste hoek van het erf, met uitzicht op de Lemelerberg. Aldaar werden Marlon en Tamar beiden Gasthoeve eigenaar, waarbij ik toch menigeen even een traantje zag wegpinken…. Marlon heeft jaren geleden tijdens haar studie eens op papier moeten zetten hoe de toekomst eruit zou zien, en die woorden bleken bijna griezelig bewaarheid geworden…  

Nu is het tijd voor de dochters om te zorgen dat het bedrijf een hele niéuwe toekomst tegemoet gaat…. Ik twijfel er eigenlijk geen moment aan dat dit gaat lukken met deze bruisende generatie aan het roer! ….  

En toen was het wel tijd voor een borrel natuurlijk…. 

Tekst: Marion Mulders

jubileum-gasthoeve-de-zonnebloem-34.jpg

 

jubileum-gasthoeve-de-zonnebloem-32.jpgjubileum-gasthoeve-de-zonnebloem-3.jpgjubileum-gasthoeve-de-zonnebloem-23.jpgjubileum-gasthoeve-de-zonnebloem-25.jpg

  • Bron: Gasthoeve de Zonnebloem