Multisporter Aline Kootstra internationaal actief

COIMBRA-HENGELO-BORNE-DALFSEN – Onder zeer wisselende omstandigheden heeft Aline Kootstra haar vol zomerprogramma afgelopen weekend met goed resultaat afgsloten. Zij streed onder meer op drie nationale kampioenschappen en ook op internationaal podium was zij succesvol actief. De nationaal kampioen op de Duathlon Sprint 2024 bereikte tijdens haar zomerprogramma aansprekende resultaten. Op sportief gebied op de onderdelen hardlopen, fietsen en zwemmen.

Het programma startte met het Europees kampioenschap Duathlon in het Portugese Coïmbra. In het zware deelnemersveld vertegenwoordigde zij als enige de Nederlandse vlag. De tijden lagen dicht bij elkaar en de geboren en getogen Dalfsense finishte op de zeer goede 10de plaats.

Een weekend later kwam zij uit op het NK Triathlon. Dat haar zwemcapaciteit haar parten speelde bleek uit het feit dat zij weliswaar vooraan streed op de onderdelen fietsen en hardlopen (1ste) maar als 19de eindigde. De atlete van ACO van Elderen Ommen nam slechts 1 week rust en kwam uit op de 5.000 meter NK Atletiek. Daarbij finishte zij knap 9de in 16 min 36 sec.

Afgelopen weekend verdedigde Aline Kootstra haar titel op het NK Duathlon Standaard 2024. Zij veroverde het zilver achter de Maastrichtse Diede Diederiks. Na het eerste looponderdeel (6,8 km in 24 min en 25 sec) kwam zij als eerste door waarna Diederiks de leiding tijdens het fietsen (30 km) overnam. Ook na de laatste wissel stond Diederiks haar leidende positie tijdens de 4,8 km hardlopen niet meer af.

Tussen alle kampioenschappen door heeft Aline Kootstra op uitnodiging van het franse Triathlon Club Chateauroux deelgenomen aan de hoog aangeschreven Grand Prix Duathlon. Door haar fulltime werkzaamheden in combinatie met reistijden heeft zij niet alle competitiewedstrijden meegestreden. ‘Het geeft mij een enorme verrijking van mijn wedstrijdervaring’, laat Aline Kootstra weten. ‘De duathlon-sport leeft in Frankrijk enorm en is van een hoog niveau en daarmee volwassener dan de Nederlandse competitie. Hierdoor heb ik veel strijd moeten leveren met professioneel atletes en dat vind ik fantastisch. Helaas neemt de reisafstand veel tijd in beslag. Ik hou van mijn sport maar ook van mijn werk en probeer het zo maximaal te combineren.’ Of het seizoen er nu helemaal opzit? ‘Nog een mooie 5 KM in Dalfsen bij de laatste wedstrijd van master-speaker Henk Borgmeijer, dan even een vakantie en fris en fruitig het naseizoen in (Eredivisie Triathlon Roermond, Duathlon Utrecht) en het hardloop crossseizoen starten. Ik heb er zin in.’

  • Bron: Persbericht Bernhard Kootstra