Tijgermug duikt weer op in Overijssel

REGIO - Steeds meer exotische insecten bereiken onze provincie. Deze maand nog vonden inwoners van Oldemarkt (gemeente Steenwijkerland) en Stegeren (gemeente Ommen) een aantal Aziatische tijgermuggen. Dat laat de GGD IJsselland weten.

Het insect, meestal gewoon tijgermug genoemd, is met een opmars naar het noorden bezig en staat bekend als verspreider van knokkelkoorts. De gezondheidsdienst waarschuwt mensen voorzichtig te zijn en de exotische mug vooral niet per ongeluk van vakantie mee terug te nemen.

In landen waar de tijgermug veel voorkomt dragen ze soms schadelijke virussen aan mensen over. De voornaamste voorbeelden daarvan zijn Gele koorts en Dengue, beter bekend als knokkelkoorts. "Van een virusinfectie van dit soort muggen merken de meeste mensen niets", vertelt viroloog Marion Koopmans in het Radio 1 programma Met het Oog op Morgen. "Maar een deel krijgt wel griepklachten en last van de gewrichten bij knokkelkoorts, vandaar de naam." In een klein deel van de gevallen zijn beide ziektes levensbedreigend.

"Op dit moment is de kans nog klein dat we veel besmettingen gaan zien", stelt Koopmans. "Maar dat verandert in de toekomst, we verwachten dan ook in Nederland lokale uitbraken te zien." Dat komt omdat de tijgermug aan een opmars door Europa bezig is. Op dit moment komt het insect vooral voor in Italië, Spanje en Frankrijk. Het kan echter ook leven in een wat gematigder klimaat, zoals dat van ons.

Waarschuwing voor vakantiegangers

GGD IJsselland waarschuwt vakantiegangers in Zuid-Europa daarom om voorzichtig te zijn. De muggen en hun eitjes kunnen namelijk meeliften op de terugreis, waardoor de mug zich in Nederland kan settelen. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je dit kunt voorkomen. De waarschuwing geldt ook voor mensen die naar Midden- en Zuid-Amerika afreizen. Daar is volgens Koopmans een knokkelkoortsepidemie gaande.

Zo voorkom je dat je exotische muggen meeneemt vanaf je vakantieadres

Tijger of zebra?

Maar hoe weet je nu of je een exemplaar te pakken hebt? Karakteristiek voor de tijgermug is het zwart-witte lijfje. Andere muggensoorten zijn vaak bruin of beige. Daarnaast is de tijgermug kleiner dan de meeste andere muggen, hij is niet groter dan een muntje van tien eurocent. Het belangrijkste kenmerk is het witte streepje op de rug.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderneemt actie tegen de tijgermug. Als de mug zich in een woonwijk heeft genesteld laat de instantie de broedplaatsen verwijderen om te voorkomen dat de soort zich verder verspreidt. Mensen die binnen vijfhonderd meter van een vindplaats wonen ontvangen daarover een brief.

Wat te doen als je de tijgermug tegenkomt?

  • Vang de mug of maak deze dood.
  • Maak een foto van de mug met een neutrale achtergrond, zorg daarbij dat de witte streep op de rug goed zichtbaar is.
  • Bij twijfel raadpleeg de soortzoeker steekmuggen.
  • Maak een melding bij de NVWA.
  • Bewaar de mug in een droog potje, zodat deze kan worden ingeleverd voor onderzoek.

De tijgermug is niet het eerste van oorsprong Aziatische insect waar zorgen over toenemen. Ook over de Aziatische Hoornaar is steeds meer discussie:

  • Bron: GGD IJsselland