REGIO - Misschien blijf je er liever zo ver mogelijk bij uit de buurt, maar natuurorganisaties roepen deze week op om mee te doen aan de Nationale Wespentelling. Daarvoor moet je een half uurtje goed opletten en noteren welke wespensoorten je voorbij ziet komen. Met de resultaten kan in kaart worden gebracht hoe het gesteld is met de beestjes, want ze lijken het - net als veel andere insecten - zwaar te hebben. En dat kan een groot probleem zijn, zo stelt de Wespenstichting.
Ze zitten op het barbecuevlees, proberen uit je cola te drinken en kunnen ook nog eens steken als ze zich bedreigd voelen. Wespen zijn bij de meeste mensen allesbehalve geliefd. Het imago van de wesp kan daarom wel wat positieve aandacht gebruiken.
Dat is een van de redenen waarom de Wespenstichting sinds een aantal jaar de Nationale Wespentelling organiseert. "Ze zijn veel nuttiger dan mensen denken", vertelt Nathan Veenstra van de stichting. "Het zijn, net zoals bijvoorbeeld bijen, bestuivers. En het zijn opruimers in de natuur, want ze vreten kadavers op. Daarnaast zijn wespen natuurlijke insectenbestrijders, want ze eten vliegen, muggen, dazen en bladluizen. En die vinden we ook allemaal niet zo prettig. Dus daarom mag er best wat meer liefde zijn voor de wesp."
'Alles mag er zijn'
Wespenexpert Renate Horstink-Wirix uit Westerhaar-Vriezenveensewijk heeft die liefde inmiddels gevonden, maar die was er zeker niet altijd. "Ik ben ook imker, en in eerste instantie vond ik het maar irritant dat de wespen mijn jonge bijenvolkjes lastigvielen. Maar ik besefte dat ik niet zomaar een schakel in de natuur weg kan wensen: alles heeft nut en mag er zijn. Daarom heb ik een cursus gedaan bij de Wespenstichting om meer over de wesp te leren. Ik zet me nu juist in om de verschillende insectenwerelden met elkaar te verbinden, want om de biodiversiteit te verbeteren hebben we elkaar nodig."
Oost ging samen met Renate op zoek naar de wespen in haar tuin (tekst gaat verder onder de video)
Totaal niet geliefd, maar wél nuttig: wespentelling moet wesp in positief daglicht zetten
Het is al langere tijd bekend dat veel insecten, zoals de vlinder, het zwaar hebben. En ook de wesp heeft zich dit jaar nog niet veel laten zien. "Een zachte winter is niet goed", zo legt Veenstra uit. "Ze kunnen dan geen goede winterslaap houden, omdat ze steeds wakker worden. En ook het vochtige voorjaar helpt niet mee, want dat is weer positief voor schimmel, waar de wesp ook negatieve gevolgen van kan ondervinden. Maar het wespenjaar is nog niet afgelopen; misschien verschuift de piek wel naar september, omdat de zomer ook wat later op gang kwam."
We zijn een beetje te panisch voor de wesp Nathan Veenstra, Wespenstichting
Mocht de wesp zich de komende tijd tóch vaker laten zien, dan hoef je volgens Veenstra absoluut niet bang te zijn. "Ze steken alleen als ze zich echt bedreigd voelen. En dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn als je allergisch bent, maar anders is het gewoon een vervelende steek. Ik denk dan: je kan ook je knie stoten. Dus we zijn wel een beetje te panisch met z'n allen. Tip: ga er op dezelfde manier mee om als met een vlieg. Dus wuif ze gewoon voorzichtig weg."
Meedoen aan de Wespentelling
De Nationale Wespentelling loopt nog tot en met zondag 25 augustus. Meedoen? Kies ergens een plek uit en ga dertig minuten goed kijken wat je allemaal ziet aan wespensoorten. "Probeer een gevarieerd gebied te zoeken waar ook veel struiken en bomen in de buurt staan", aldus Veenstra. Zijn de dertig minuten voorbij? Voer dan je resultaten in op het formulier op de website van de Wespenstichting. "En geniet ervan, want ze zijn zo mooi."