Onderzoek naar locatie voor opvang asielzoekers Hardenberg

HARDENBERG - Begin 2026 staat het asielzoekerscentrum (azc) 10 jaar aan de Jachthuisweg in Hardenberg. De overeenkomst met het COA loopt in februari 2026 af. Deze overeenkomst kan men niet verlengen.

Sinds 1 februari van dit jaar geldt in Nederland de Spreidingswet. Daarmee hebben alle gemeenten de wettelijke taak om asielzoekers op te vangen. Met de wet wil het Rijk komen tot een eerlijker verdeling van asielzoekers over gemeenten. Op dit moment voldoet de gemeente Hardenberg met het azc aan de Spreidingswet.

Het kabinet heeft aangegeven de Spreidingswet te willen terugtrekken en te komen met een nieuwe Asielcrisiswet. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gaat gebeuren en wat de gevolgen hiervan zijn. Wel is de verwachting dat de behoefte aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland blijft. 

Gemeente Hardenberg bereidt zich erop voor dat ook na 2026 een taak te hebben in het opvangen van asielzoekers waarvan de gemeente een evenredig deel op zich wil of moet nemen. Daarbij gaat men uit van het opvangen van 400 vluchtelingen.  

Daarom wordt er gezocht naar een of meerdere plekken waar in totaal ongeveer 400 vluchtelingen kunnen worden opvangen. De gemeente kijkt zelf naar geschikte plekken en doen ook een beroep op de inwoners. Kent u een terrein of een gebouw dat geschikt (te maken) is en:

  • binnen of naast bestaand bebouwd gebied staat;
  • vanaf 1 maart 2026 beschikbaar is om minimaal 50 vluchtelingen op te vangen? 

In een algemeen locatie onderzoek worden mogelijke locaties onderzocht. Daarbij neemt men ook de huidige plek van het azc Hardenberg mee. Daarbij is men er zich van bewust dat in 2026 de huidige omwonenden gedurende tien jaar een azc in hun buurt hebben. Men zal ook de plekken die inwoners zelf  doorgeven bestuderen. Bij het beoordelen kijkt men naar een aantal eisen. Zoals bereikbaarheid, de omgeving en beschikbaarheid van een stroomaansluiting. Ook naar de afstand tot voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels, gezondheidszorg en scholen in de buurt. Want het is belangrijk dat kansrijke asielzoekers snel kunnen meedoen in de samenleving. Men verwacht dat het algemene locatie onderzoek eind september klaar is.

Uit het algemene locatie onderzoek komen kansrijke locaties naar voren, die aan de eisen voldoen. Verder zal men dan de gemeenteraad vragen om een of meer van deze plekken verder en uitgebreid te onderzoeken. Op dat moment informeert men de omwonenden van de locaties. Zij kunnen ook meedenken over kansen of problemen. 

Het uitgebreide onderzoek naar de kansrijke locaties is eind 2024 klaar. Het college van B&W doet op basis van het onderzoek een voorstel aan de raad om een of meerdere locaties te kiezen en uit te werken. 

De gemeenteraad besluit of en waar de gemeente Hardenberg vanaf maart 2026 asielzoekers opvangt.

 

  • Bron: Gemeente Hardenberg