JUNNE - Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden is 34 jaar geleden gestart in Tongeren in België. De missie van de BCG is om de mobiliteit van blinde en slechtziende mensen te vergroten zodat zij actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. Met zo’n 20 professionals en heel veel gepassioneerde vrijwilligers werken zij dag in dag uit samen om deze missie te volbrengen. De in België klaargestoomde geleidehonden worden gratis aan deze blinde en slechtziende mensen gegeven. Het aankopen, begeleiden, opleiden en de verzorging kost natuurlijk veel geld. Het grootste deel financiert het BCG met giften en nalatenschappen. Het budget wordt aangevuld met de opbrengst van activiteiten en de dopjesactie. In heel België worden allerlei plastic dopjes van flessen, stiften, pennen, deo- en haarproducten en van melkpakken etc. verzameld. Deze ingezamelde dopjes worden op een efficiënte manier gerecycleerd. Het is een extra manier om wat geld in te zamelen zodat de BGC zoveel mogelijk honden kan opleiden en zoveel mogelijk mensen met een visuele beperking kan helpen.
Blindengeleidehonden helpen de blinde of slechtziende mensen door obstakels te omzeilen op de stoep, een stoeprand of een zebrapad aan te geven of door een zitplaats te zoeken in de bus of op de trein. Ze krijgen een heel takenpakket, waarvoor de honden speciaal moeten worden opgeleid. Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) doet dat met veel plezier.
Op dit moment zijn er verspreid over heel België ongeveer 60 blindengeleidehonden van het BCG aan het werk en er is een heel aantal pups in opleiding . Het hele proces van binnenkomst van een pup totdat het een professionele geleidehond is, neemt ongeveer twee jaar in beslag. Het is een complex proces en daarom heeft het BGC een eigen breedingcentrum waar pups worden gefokt aan de hand van een goede kruising van een moeder- en een vaderhond.
Bij het centrum bestond behoefte aan goed gefokte en goed gesocialiseerde pups om deze toe te voegen aan de huidige lijnen. De in Junne woonachtige labradorfokker Gina van Elburg van Old Averest Labradors voelt zich dan ook zeer vereerd dat het BGC aangaf graag van haar kennel (die inmiddels al 25 jaar bestaat) twee pups aan te willen schaffen. Hieraan voorafgaand heeft een uitvoerig proces van selecteren plaatsgevonden. Eerst zijn de ouderdieren (moeder en vader van de pups) op heel veel erfelijke afwijkingen getest. Normaalgesproken worden de ouderdieren van Van Elburg al getest op erfelijke afwijkingen zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie en op zo’n 18 erfelijke oogafwijkingen maar nu kwamen er nog een aantal andere onderzoeken bij. Zowel de vaderhond Banjer als de moederhond Elsa zijn aan de hand van de uitslagen van de gezondheidsonderzoeken perfect in orde bevonden.
Vervolgens zijn er twee afgevaardigden van de BGC naar Junne gekomen en hebben het nestje van acht pups getest. Van belang was de wijze waarop Van Elburg de pups gesocialiseerd heeft en de aanleg van de pups. Dit laatste werd uitvoerig onderzocht. De eindconclusie was dat het hele nestje van acht pups
goed gesocialiseerde en gezonde pupjes zijn waaruit het BGC er twee kon kiezen. De andere pupjes komen in ‘gewone’ gezinnen terecht en natuurlijk houdt Van Elburg er zelf eentje om haar lijnen door te kunnen zetten. Voor het volgende nestje is de afspraak alweer gemaakt. Het BGC komt graag terug naar Junne om weer een aantal pupjes mee naar België te kunnen nemen, daar wachten op dit moment zo’n veertig blinde of slechtziende personen op een geleidehond. Van Elburg vindt dit een prachtige manier om bij te kunnen dragen aan een beter leven van deze blinde en slechtziende mensen.