REGIO - Het waterschap krijgt vragen over het effect van HCH (Hexachloorcyclohexaan) op de waterkwaliteit van de Vecht. De aanleiding daarvoor is het verdunnen en gecontroleerd afvoeren van water uit het Twentekanaal, waar in het voorjaar verhoogde HCH-waardes zijn aangetroffen. Het verdunnen en afvoeren is nodig voor de continuïteit van de waterhuishouding in Oost-Nederland. Het verdunde water dat wordt afgevoerd komt uiteindelijk ook langs de Vecht, maar heeft geen negatieve effecten op waterkwaliteit in die rivier.
Het verdunnen en gecontroleerd afvoeren gebeurt met water dat via gemaal Eefde uit de IJssel omhoog wordt gepompt. Als het water op de Vecht komt, is het al zo sterk verdund dat de HCH-waardes in het water ruim onder de maximale norm zijn die het RIVM heeft vastgesteld. Het verdunnen en afvoeren van het water waarin HCH is aangetroffen, heeft daarom geen negatief effect op de waterkwaliteit in de Vecht. Daar komt bij dat het water dat in de Vecht stroomt nog eens extra wordt verdund met water dat vanuit Duitsland door de Vecht stroomt.
Water veilig om te gebruiken
Omdat het water dat in de Vecht stroomt ruim onder de HCH-norm zit die het RIVM heeft vastgesteld, kunnen gangbare gebruiksfuncties gewoon doorgaan, zoals recreatie en beregening. Voor zwemmen geeft het waterschap altijd het advies om alleen de zwemmen op officiële zwemlocaties. Dat water controleert het waterschap periodiek op mogelijk schadelijke stoffen en er is geen scheepvaart dat gevaar kan opleveren. Op www.zwemwater.nl en in de app van Zwemwater.nl zijn alle officiële zwemlocaties te vinden.
Twentekanaal cruciaal voor waterbehoefte
Het Twentekanaal is cruciaal voor de waterhuishouding van Oost-Nederland. Om, rivieren, sloten en kanalen in drogere perioden op peil te houden, kunnen de waterschappen op een aantal locaties water inlaten vanuit het Twentekanaal. Hiermee komt water beschikbaar voor natuur en landbouw, de drinkwatervoorziening, stedelijk gebied en wordt schade voorkomen aan dijken, watergangen en gebouwen.