25 Jaar Chuck Wagon in Slagharen

SLAGHAREN - Chuck Wagon, het kleine bruine reuzenrad in Slagharen, mag dit jaar 25 kaarsjes uitblazen. De attractie werd in 1999 gebouwd. We maken een reis door de tijd in dit artikel. Terug naar het jaar 1866.

Het 16 meter hoge reuzenrad is te vinden tussen de Gold Rush en Red Bandits Adventure. Het Italiaanse bedrijf Zamperla bouwde de attractie. Zamperla is ook de eigenaar van het befaamde Lunapark in New York City.

Chuck Wagon nam in 1999 het stokje over van het van Weense Reuzenrad. Deze attractie stond vanaf 1973 in Slagharen, maar is vele jaren ouder. Het reuzenrad werd vermoedelijk gebouwd in de jaren ’20 van de vorige eeuw door Firma Fritz Bothmann in Gotha.

Familie

Wist je dat de Chuck Wagon meerdere broertjes en zusjes heeft? Ze zijn onder andere te vinden in Six Flags New England, Springfield en in het Powerpark in Finland.

De inspiratie voor deze attractie komt van de chuck wagons die vroeger over de prairies van de Verenigde Staten en Canada reden. De wagens werden onder andere gebruikt als kampeerwagen en als opslag van voedsel. Vooral cowboys en houthakkers maakten er gretig gebruik van.

Door het wilde westen

Het concept van de chuck wagon is in 1866 bedacht door Charles Goodnight. Hij was een Texaanse ranger, hij gebruikt de chuck wagon als mobiele keuken. De wagen had een ‘chuck box’ aan de achterkant, met opbergruimte en een werkoppervlakte. Het opgeslagen voedsel bestond vooral uit conserven van bonen, gezouten vlees en het bewaren van koffie. Het hoofddoel van de wagen was om de cowboys te ondersteunen tijdens de trektochten door het westen. Jaarlijks wordt er in The National Cowboy & Western Heritage Museum in Oklahoma City een Chuck Wagon festival gehouden.

Chuck Wagon in Slagharen

In Slagharen maak je ook een tocht in een Chuck Wagon, maar dan niet op trektocht door de Verenigde Staten, maar omhoog en uiteindelijk weer omlaag. Om alleen deze attractie in te mogen moet je minimaal 130 cm lang zijn. Ben je nog niet lang genoeg? Neem dan een begeleider van minimaal 14 jaar oud mee.

  • Bron: Attractie- en vakantiepark Slagharen