OMMEN  - In de volksmond was het al “Makkinga’s mölle”, maar nu is het officieel: de molen aan Den Oord krijgt de naam van de oorspronkelijke molenbouwer Roelof Makkinga.

Mölle

De officiële onthulling van de nieuwe naam Makkinga’s mölle (waar het Ommer dialectwoord “Mölle” staat voor “Molen”) vond zaterdag plaats door wethouder Bart Jaspers Faijer. “Makkinga’s Mölle” staat in gebeiteld op een eikenhouten bord dat boven de ingang van de molen komt te hangen. Aanleiding voor een nieuwe naam is de restauratie van de in 1824 gebouwde molen aan Den Oordt in Ommen.

Roelof Makkinga

De zeskantige stellingmolen met zaagschuur is 200 jaar geleden gebouwd door Roelof Makkinga om zijn timmerbedrijf van gezaagd hout te voorzien. Een eeuw geleden werd om economische redenen de functie van zaagmolen gewijzigd in die van korenmolen. Tijdens een grote restauratie in 1960 is een groot deel van de zaagfunctie niet hersteld. Maar dit wordt rechtgezet tijdens de huidige restauratie. De molen -staande naast hete Historisch museum - zal weer in gebruik worden genomen als zaagmolen. Op initiatief van de Stichting Ommer Molens krijgt de molen de oorspronkelijk zaagfunctie weer terug. De bedoeling is dat volgend jaar de molen weer gaat zagen.

Unieke molen

De wethouder had tijdens zijn speech lovende woorden aan iedereen die bij de restauratie zijn betrokken. “Geweldig mooi initiatief. Het gaat om een unieke molen waar we trots op mogen zijn, want nergens in Nederland staat nog een oude zeskantige molen die gebouwd is als zaagmolen”, aldus Jaspers Faijer.

400 jaar

De eikenhouten plank is gemaakt door de Houtsnijclub in Ommen. Volgens Gerrit Kief, één van de houtsnijders is de plank 400 jaar oud en gezaagd uit een boom uit het Laarbos. Uit dezelfde boom is eerder de zogeheten Koningspil gezaagd die in 2019 in de Konijnenbeltsmolen aan de Zwolsewegd is geplaatst om de molen weer te kunnen laten malen.

Landpunt

Den Oord betekent: uitstekende landpunt. Op deze plaats kon de molen goed wind vangen en kon het hout gemakkelijk bij een zaagmolen worden gebracht. Een prima plek om een molen te bouwen. Zo is de naam voor molen Den Oord ontstaan. In 1901 is de Vecht echter gekanaliseerd en werd de landpunt doorsneden en de haven met zand gedempt. De naam Den Oord is echter blijven bestaan.

Molenkolk

De bomen die gezaagd moesten worden lagen vroeger in de Molenkolk. Ze konden gemakkelijk naar de molenkolk worden gebracht via de Vecht en de haven. De molenkolk komt niet terug: er wordt straks op een veel kleinere schaal gezaagd dan vroeger.

img 3939

De officiële onthulling van de naam ‘Makkinga’s mölle’ met links wethouder Bart Jaspers Faijer en rechts Berend Jan van den Boomen, voorzitter van de Stichting Ommer Molens. Ingezonden bericht van: Harry Woertink