Janny de Groot
Janny de Groot

DALFSEN - Voor velen een bekend gezicht. Janny de Groot bij de maandelijkse Boekstart Voorleespret in Dalfsen. Na ruim 10 jaar voorlezen, liedjes zingen, dansen en contact maken met het jonge kind, neemt Janny afscheid. 

“Het is mooi geweest, ik heb er ontzettend van genoten! Nu ik 78 ben, merk ik dat het niet meer op de manier gaat zoals ik graag wil en dan is het helaas tijd om te stoppen.”

“Ik heb het al die tijd met ontzettend veel plezier gedaan. Ik houd heel erg van kleine kinderen, van (voor)lezen en theater. Ben altijd geïnteresseerd geweest in het kind zijn. Houd van het ongeremde en de onbevangenheid van een kind. De interactie, de puurheid. Dat is zo mooi om te zien en dat ga ik zeker missen. Ook de samenwerking met Hilly was prettig, we vulden elkaar mooi aan.”

Na haar pensionering (als peuterleidster) werd Janny tien jaar geleden gevraagd om het voorleesmoment in Dalfsen op te zetten. Dat deed ze graag en samen met Hilly Schepers. Tien jaar lang hebben beide dames zich vol overgave ingezet. Janny geeft nu het stokje door aan Anneloes ten Klooster.

“Ik kijk terug op een hele leuke periode. Ik vind het fijn om ook na mijn pensionering wat bij te dragen aan de maatschappij. Om een klein radartje te blijven in het grote geheel. Met Boekstart kon ik wat bijdragen aan het leesplezier en de woordenschat van kinderen. Ik blijf het mooi vinden om kinderen iets bij te brengen, iets te laten zien, ze te leren. En dat spelenderwijs op een ontspannen manier. Zo leuk die enthousiaste kinderen die je dan vervolgens ook weer in de kern tegenkomt en juf Janny herkennen.”

“Het liedje van de kikkertjes werd een begrip in Dalfsen. Al dansend en draaiend in het rond, sloten we de Boekstart af. Het was niet alleen leuk maar de kinderen leerden ook begrippen als hoog en laag. Een vrolijke afsluiter van de ochtend.”

Een favoriet boek of lied heeft Janny niet. “Er zijn zoveel mooie prentenboeken tegenwoordig. Ik vond het ook altijd leuk om binnen het thema voor de aankleding te zorgen. Er lag altijd nog wel wat op mijn zolder. En ik knutselde er graag wat bij. Sneeuwvlokken op de laarsjes, sneeuwballen van folie en watten, regendruppels op de paraplu etc. Zo probeerden we de fantasie van de kinderen een beetje te prikkelen. Ik kon mijn creativiteit er wel in kwijt.”

“Voorlezen in een groep is soms ook wel lastig. Helemaal als er veel kinderen van verschillende leeftijden zijn. De kleintjes willen dan graag vooraan kijken. Wat heel goed is, maar waardoor de andere kinderen het wat minder zien. Daar moet je dan een middenweg in zoeken. Ieder kindje verdient dan de aandacht en daar proberen we goed op in te spelen.”

Ook al ziet men Janny niet meer bij de maandelijkse Boekstart, men komt haar vast nog tegen in de bibliotheek. Ze is er regelmatig te vinden. Want lezen doet ze zelf ook graag. “Ik houd ontzettend van lezen, van de mooie woorden die voorbij komen. Ik kan me er soms erg in verliezen en dan is het lastig om mijn boek weg te leggen”. Naast lezen houdt Janny ook van kunst. Je komt haar tegen bij het theater en ze schildert zelf. In september is er onder andere in de Trefkoele ook een werk van haar te bewonderen. Dus welkom allen om te komen kijken.

Voor nu een groot woord van dank voor Janny en haar inzet voor de bibliotheek en Boekstart.

  • Bron: Bibliotheek Dalfsen