DEDEMSVAART - Zondagmorgen troffen de vrijwilligers van Kinderboerderij DeKibo aan de Langewijk 116 in Dedemsvaart bij het voeren van de dieren in de grote volière een waar slagveld aan. Overal lagen dode vogels, enkele aangevreten, vermoedelijk door een steenmarter, zo vertelt een aangeslagen vrijwilligster Trea Rensink. "Grote en kleine vogels ongeveer 30 bij elkaar, parkieten, valkparkieten, pyras, kwartels en enkele fazanten lagen dood op de grond," aldus Rensink.

Het is een trieste aanblik voor de vrijwilligers die dagelijks hun hart en ziel steken in het verzorgen van de dieren. "Er is wellicht paniek uitgebroken onder de vogels en hebben zich te pletter gevlogen tegen het gaas," denken de vrijwilligers. De enkele vogels die het hebben overleefd, zitten gestrest in de bijna lege volière.De situatie heeft een zware tol geëist van de kinderboerderij. Vrijwilligers zitten met hun handen in het haar vanwege het hoge aantal dode vogels. Nieuwe vogels aanschaffen is duur, en de volière is verouderd en dringend aan renovatie toe. Het ontbreekt echter aan budget om deze noodzakelijke stappen te ondernemen.

De kinderboerderij ziet zich genoodzaakt om hulp van buitenaf te zoeken. Daarom staan ze op de landbouwdag donderdag tijdens de Dedemsvaria om steun en donaties te ontvangen. Elke bijdrage, hoe klein ook, kan helpen om de kinderboerderij weer op de been te krijgen en een veilig thuis te bieden voor de dieren.

De vrijwilligers hopen dat de gemeenschap van Dedemsvaart en omstreken hen in deze moeilijke tijd zal bijstaan. "De steun van de lokale gemeenschap is nu belangrijker dan ooit," zegt Rensink. "Met hun hulp kunnen we de volière opknappen en nieuwe vogels aanschaffen, zodat DeKibo weer een plek van vreugde en educatie kan zijn voor jong en oud."Iedereen die wil helpen, kan donderdag langskomen op de Agrarische dag tijdens de Dedemsvaria of een donatie overmaken via de website van Kinderboerderij DeKibo. Foto's: Vechtdal/Media

 VIDEO en interview is hier te zien: https://youtu.be/yT_o8fIqJ3g

p1090425

Vrijwilligers van de kinderboerderij staan er maandagmorgen verslagen bij in de bijna lege volière 

p1090430

p1090432Vuilniszak met de dode vogels