Alice Makkinga en Johan Schinkelshoek covoorzitters van de stichting Hospice Ommen bij het beoogde pand aan de Zeesserweg 5

OMMEN - Het bestuur van de vorig jaar opgerichte stichting Hospice Ommen is hard bezig om in Ommen een hospice van de grond te krijgen. Dat het pand aan de Zeesserweg 5 in Ommen voor dit doel ter beschikking komt is nog lang niet zeker. Het proces van de verkoop van het pand loopt namelijk nog.

Bieding

Als het aan de stichting Hospice Ommen ligt, komt de beoogde hospice in het markante pand aan de Zeesserweg 5. Maar dan zal de stichting eerst een bieding moeten doen op het als Piet Hein bekendstaande pand, in 1933 door baron F.E. Mulert via zijn testament ter beschikking gesteld aan de gemeente Ommen en ondergebracht in de Baron Mulertstichting met als oorspronkelijk doel het te exploiteren als inrichting voor verpleging van zieken.

Definitief

“Er zal nog heel wat water door de Vecht moeten stromen voor het zover is”, zegt Johan Schinkelshoek, die met Alice Makkinga covoorzitter is van de stichting Hospice Ommen doelend op de eventuele komst van de hospice. “Uiterlijk 2 augustus kunnen we als stichting een bieding op het pand doen. Voor 20 september beslist het bestuur van de Baron Mulertstichting over de binnen gekomen biedingen. Vervolgens is het aan het College van Burgemeester en Wethouders om een definitief besluit over de verkoop te nemen. Het is dan eind dit jaar als de verkoop definitief is via de notaris”.

Belangrijke wens van veel inwoners

“Het zou heel mooi zijn als we onze plannen kunnen realiseren”, zegt Alice Makkinga. “De komst van een hospice is een belangrijke wens van veel inwoners. Het zal een waardevolle voorziening zijn voor mensen in de laatste fase van hun leven en hun naasten. Daarom ook dat wij als stichting graag een bieding willen doen. Financieel wordt ons dat ook mogelijk gemaakt dankzij onder anderen een welwillende gift van een familie uit Ommen, maar ook de gemeenteraad is financieel welwillend. Dat geeft ons vertrouwen om verder aan een hospice in Ommen te bouwen” aldus Alice Makkinga.

Johan Schinkelshoek vult aan: “Er is de suggestie gewerkt dat de gemeente met financiële toezeggingen de koop van het Piet Hein huis voor de stichting al mogelijk heeft gemaakt. Maar die suggestie is onjuist. We zullen eerst het officiële proces van de bieding moeten doorlopen”.

Financiering

Mocht de bieding op het Piet Hein huis positief uitvallen, dan zijn door het bestuur van de stichting Hospice Ommen nog wel wat uitdagingen te overwinnen. De grootste hobbel is de financiering. De stichting Hospice Ommen heeft - als ze eigenaar wordt - concrete plannen om op het kavel nieuwbouw te realiseren met vier kamers, eventueel uit te breiden tot zes kamers. De nieuwbouw wordt geschat op ongeveer €2,5 miljoen euro. Het restaureren en renoveren van het Piet Hein landhuis kost minimaal 750.000 euro en de inrichting en herstel van de tuin wordt zeer voorzichtig geschat op 250.000 euro. Financieel is er nog een groot verschil tussen de begroting en toegezegde financiële middelen.

Hulp

“Om het hospice te realiseren hebben we alle hulp van inwoners en organisaties in Ommen nodig. De stichting Hospice Ommen gaat de komende periode aan de slag om financiële middelen te verwerven en toezeggingen te ontvangen”, aldus Makkinga en Schinkelshoek.

Wie meer wil weten over het hospice in Ommen of wil weten hoe de stichting geholpen kan worden kan meer informatie vinden op de website www.hospiceommen.nl

 

  • Bron: Harry Woertink