De Ommermars is klaar om in te spelen

OMMEN - De speelnatuur in de Ommermars is klaar voor mooi weer. Meerderen hebben al ontdekt dat er nu weer een fris zandstrand is. Na verwijdering van de pitrusplant is de grond gefreesd zodat er nu een natuurlijke zanderige bodem ligt - het zand van het Vechtdal.

Ook is de gele Jacobskruiskruid enigszins teruggebracht in de speelnatuur. Die heeft een mooie gele bloem, het is een inheemse plant die veel insecten trekt. Daarom zou je hem eigenlijk liever willen laten staan. Momenteel verspreidt hij zich echter overal in de regio wel heel massaal, dat zal naar verwachting de komende jaren vanzelf weer minder worden. Voor de speelnatuur is er nu wel voor gekozen om, met vrijwilligers, door uittrekken van de plant de uitbreiding enigszins te stoppen.

Vorig jaar was er veel alg in het water van de speelnatuur. Er zijn toen uiteindelijk twee ruime geulen gegraven naar de grote waterplas voor meer doorstroming. Er is nu geen alg. Hopelijk blijft het mede door die geulen nu algvrij.

Bij het speelkasteel wordt nog wat extra zand gestort. Bij een recente controle bleek het een voldoende veilige ‘valgrond’ te zijn, maar met wat extra zand is het nog veiliger en ook langer veilig. Maar liever niet vallen.

Vorig jaar lag de schapenpoep in de speelnatuur ook op het gedeelte waar gespeeld werd. Nu grazen de schapen op afgeschermde stukken, dus niet meer waar gespeeld kan worden. Er loopt een route voor aangelijnde honden door de speelnatuur, de hondenpoep behoort door de hondenbazen opgeruimd en meegenomen te worden!

Op www.ommermars.nl is te lezen wat er in de Ommermars voor minder validen nu is aangepast. In de speelnatuur is voor hen een extra pad en rustplaats gemaakt, vlakbij een bankje, op de plaats waar ook een waterspeeltoestel geplaatst zal worden in de nabije toekomst.

De ooievaars verzamelen zich nu in de voorbereiding op de trek naar Afrika. Ze zijn soms in groten getale te zien in de Ommermars. De teller staat nu op 35 tegelijk gezien!

De natuur staat niet stil, de Ommermars ook niet!

  • Bron: Ommermars