HARDENBERG - In 2023 hielden de 25 gemeenten in Overijssel gezamenlijk tientallen miljoenen euro's over voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Uit cijfers verzameld door RTV Oost Nieuws blijkt dat geen enkele gemeente gehoor heeft gegeven aan de oproep van het Rijk om het overgebleven geld terug te storten.

Maar wat gebeurt er nu met het geld, en waar was deze vergoeding eigenlijk precies voor bedoeld? De meeste gemeenten gebruiken het geld voor andere vluchtelingenprojecten. Er zijn ook gemeenten die het geld in de pot algemene reserve stoppen en het zo gebruiken als een soort spaarpot. Het totale overgebleven bedrag bedraagt ruim tachtig miljoen euro.

'Dringende oproep.

'Hoewel het overschot in sommige Overijsselse gemeenten fors lijkt, zijn gemeenten niet verplicht om het geld terug te betalen. Het Rijk doet echter een dringende oproep aan gemeenten om dit wel te doen. Een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid verwijst daarvoor desgevraagd naar een ‘verzamelbrief opvang Oekraïne’ die voormalig staatssecretaris Van der Burg eind 2023 naar de Tweede Kamer stuurde. In Overijssel heeft voor zover bekend geen enkele gemeenten dit gedaan.

Gemeente Hardenberg

De gemeente Hardenberg heeft in 2023 €3.300.000 ontvangen van het Rijk. Van dit bedrag heeft Hardenberg € 1.000.000 daadwerkelijk uitgegeven. Dat betekent dat Hardenberg € 2.300.000, oftewel 70% van dit geld op dit moment nog in kas heeft.

Hardenberg heeft aan RTV Oost Nieuws het volgende verklaard over wat ze met dit overgebleven geld gaan doen:

Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen hebben wij ongeveer 1 miljoen euro uitgegeven, maar we hebben ook een investering gedaan voor het aanschaffen van chalets. Dat bedrag wordt over meerdere jaren betaald en is dus niet volledig opgenomen in de kosten voor 2023. We reserveren het overschot om mogelijke (onverwachte) uitgaven in de toekomst te compenseren. Ook houden we rekening met de mogelijkheid dat de opvang voor Oekraïense vluchtelingen ophoudt. Het is onzeker of het Rijk de kosten om de gebouwen en locaties in de oude staat terug te brengen vergoedt. Foto's: Vechtdal/Media

opvang dvp1070003