Lekker op weg

REGIO - Zaterdag 20 juli begint de zomervakantie in Overijssel. Tijd om de koffers te pakken, de kofferbak vol te laden. Met deze vijf tips reist u zuinig en zonder zorgen per auto naar uw vakantiebestemming. Dat is fijn voor de portemonnee én beter voor het klimaat.

1. Plan de route met aandacht

Door de route goed te plannen, voorkom je vervelende verrassingen. Check daarom altijd welke route het beste is. Controleer ook altijd of er tolwegen of wegafsluitingen zijn op uw route. En of u bijvoorbeeld een vignet of milieusticker nodig hebt. Neem in ieder geval een uitgeprinte versie van de groene kaart mee. Want digitale versies worden niet overal geaccepteerd.

2. Doe voor vertrek de bandencheck

Controleer of de banden niet beschadigd zijn en nog voldoende profiel hebben. En breng de banden op spanning. Ook de reserveband. U vindt de geadviseerde bandenspanning op een sticker in de deur of het tankklepje, het instructieboekje of op watismijnbandenspanning.nl. Let op: Voor een volgeladen auto is de adviesspanning vaak hoger. 

3. Zorg dat de olie en andere vloeistoffen op peil zijn 

Olie zorgt ervoor dat de motor niet vastloopt. Check dus altijd of de auto voldoende olie heeft. Peil de olie als de motor al minstens 10 minuten uit is. En let op dat de auto niet op een helling staat, maar zo recht mogelijk. Check ook gelijk de koelvloeistof en ruitenwisser vloeistof.

4. Check of de airco en verlichting goed werken

Als u naar een zonnige vakantiebestemming gaat, is een goed werkende airco wel zo fijn. Het advies is om de airco één keer per jaar na te laten kijken. Controleer of alle lichten werken en neem reservelampjes mee voor de zekerheid.

5. Gebruik de systemen in je autoBij lange autoritten kunt u brandstof en geld besparen door zuiniger te rijden. Veel auto’s hebben handige systemen die je daarbij helpen, zoals de ECO-modus, cruise-control, de schakelindicator en het start-stopsysteem. 

  • Bron: J. Verwijs -HvdM