Haven Ommen
Haven Ommen

OMMEN - Dat het water zo hoog stond afgelopen weekend, was maandagochtend nog goed te merken. Het gras in de haven is nog altijd erg zompig, modderig en glad.  Op de tientallen boten die het weekend even geïsoleerd van de buitenwereld waren, wordt driftig gepoetst en vooral nog druk nagepraat over "Het avontuur in Ommen".

Nog nooit meegemaakt

Havenmeester Robert Florijn heeft zich samen met zijn collega's het hele weekend over de bezoekers in de haven bekommert: "Dit was uniek. Ook wij hebben dit nog nooit meegemaakt. In december of januari staat hier het water vaak hoog. Maar niet in juli."

Samen met zijn collega's van Watersportvereniging De Vechtstreek heeft Florijn het hele weekend contact gehouden met iedereen die in de haven lag. "De meeste mensen zijn wel zelfvoorzienend. Maar als er ergens water nodig was, dan brachten we dat. We hebben ook lekkernijen uitgedeeld, om het leed wat te verzachten."

Sluizen weer open

Nu het water is gezakt, gaat iedereen zijn weg. Omdat het water snel zakt, gaan de sluizen richting het Zwarte Water weer open. "Wij hebben het geweldig gehad hier. Er is heel goed voor ons gezorgd", zegt een man die de modder van zijn voeten probeert te wassen voor hij aan boord gaat. We zullen het over tien jaar nog hebben over "ons avontuur in Ommen."

Stroming

Waterschap Vechtstromen raadt echter af om verder de Vecht op te varen. De sluizen daar zijn nog dicht en de sterke stroming kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De stremming is van tijdelijke aard.

 

 

  • Bron: RTV Oost