REGIO - Per 1 juli verhogen woningcorporaties hun huren gemiddeld met 5,1%, net iets onder de wettelijk toegestane gemiddelde huurverhoging van 5,3%. Dit blijkt uit een enquête van branchevereniging Aedes van woningcorporaties onder 161 woningcorporaties. De verhoging blijft 0,7% achter bij de loonstijging van 5,8% in 2023. De verhuurders Vechtdal Wonen uit Ommen met meer dan 7000 huurwoningen en Vechthorst uit Nieuwleusen met meer dan 2500 huurwoningen in het Vechtdal en Staphorst passen een huurverhoging toe van gemiddeld,5,5% .

Nationale Prestatieafspraken

Door afspraken in de Nationale Prestatieafspraken stijgen huren minder dan lonen en uitkeringen, waardoor huurders relatief minder van hun inkomen kwijt zijn aan huur. De huurinkomsten worden gebruikt voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw.

Aanpakken Woon- en Energiecrisis

Aedes-voorzitter Martin van Rijn benadrukt dat zonder huurverhoging het aanpakken van de woon- en energiecrisis onmogelijk is. Vorig jaar kregen 600.000 huishoudens een huurverlaging, wat bijdroeg aan een minimale huurverhoging van 0,1%. Om verduurzaming en nieuwbouw te financieren, is de huidige verhoging essentieel.

Investeringsimpact

Stijgende bouwkosten en hogere lonen verminderen de investeringsruimte van corporaties. Een 1% lagere huurverhoging zou resulteren in 20.000 minder nieuwe sociale huurwoningen in de komende jaren. Differentiatie op Basis van Energielabel van de corporaties verhoogt de huur minder bij slecht geïsoleerde woningen (energielabel E, F, G), en 54% bevriest de huurprijzen voor deze woningen.

Inkomensafhankelijke Huurverhoging

In 2024 past 51% van de corporaties inkomensafhankelijke huurverhogingen toe, meer dan de 45% van vorig jaar. De verhogingen bedragen gemiddeld € 47 voor hoge middeninkomens en € 80 voor hoge inkomens.

Huurtoeslag

De huurtoeslag blijft cruciaal voor veel huishoudens en is afhankelijk van inkomen, huurprijs en huishoudsamenstelling. Eind 2023 was de gemiddelde huur van een corporatiewoning € 582 per maand, wat 63% van de maximale huur volgens het Woningwaarderingsstelsel is, laat Aedes weten in een persbericht.

Foto: Vechtdal/Media

p1080969