DEDEMSVAART - Gerrit Hartholt (59) uit Dedemsvaart, bekend als initiatiefnemer van verschillende acties, in nu is een petitie gestart, met als titel  Zet mensensmokkelaars buitenspel, het is  al zijn vierde petitie dit jaar.

Zet mensensmokkelaars buitenspel

In diverse gemeenten in Overijssel zijn Asielzoekers Centra (AZC's) waaronder in de gemeente Hardenberg, zijn er plekken waar Oekraïners worden opgevangen en zijn er (zeker de laatste tijd) een behoorlijk aantal statushouders aan woningen geholpen. Goed dat veel gemeenten in Overijssel een bijdrage leveren aan de hulp aan vluchtelingen.

Het opmerkelijke is, dat een behoorlijk deel van de vluchtelingen die in Overijssel in een AZC zitten, of in Overijssel gehuisvest worden zodra ze statushouder zijn en er woningen beschikbaar zijn, hier gekomen zijn na een gevaarlijke reis en na het betalen van geld aan mensensmokkelaars.

Via de bijgaande petitie bepleit Hartholt om mensensmokkelaars buitenspel te zetten.

Het is bekend dat veel vluchtelingen vluchten uit een onveilig land (bijvoorbeeld omdat daar oorlog is), na een gevaarlijke reis aankomen in een ander land maar daar soms minder welkom zijn, en vervolgens zoeken naar een manier om naar Europa te reizen om daar asiel aan te kunnen vragen. Wat dan vaak gebeurt, is dat er dan geld aan mensensmokkelaars wordt betaald, waarna in een propvol gammel bootje of overvolle grotere boot geprobeerd wordt om over de Middellandse Zee te varen naar Europa. Dit gaat vaak goed, te weten ze komen levend aan in Europa, maar gaat vaak ook niet goed. Aldus een bericht van VRT news zijn er in de loop van de jaren in de Middellandse Zee op die manier bij elkaar opgeteld 27.000 vluchtelingen verdronken. (Wat de rol is van pushback hierin is onduidelijk, daarom dit nu even terzijde.)

Via bijgaande petitie bepleit Hartholt dat de Tweede Kamer samen met Europa (de EU) met een plan komt om mensensmokkelaars buitenspel te zetten, dit zodat vluchtelingen niet eerst een gevaarlijke reis hoeven te maken en geld hoeven betalen aan mensensmokkelaars, voor ze asiel kunnen aanvragen.

De petitie 'Zet mensensmokkelaars buitenspel' is hier te vinden:https://petities.nl/petitions/zet-mensensmokkelaars-buitenspel?locale=nl

20220929 17305524106