"Zonder CPO hadden wij nooit een huis kunnen kopen"

Op verschillende plekken in gemeente Dalfsen krijgen starters zelf de gelegenheid om samen de bouw van betaalbare woningen te regelen. Door als groep kopers zelf de rol van projectontwikkelaar op je te nemen, kan er flink op de huizenprijs bespaard worden. “Zonder CPO hadden wij nooit een huis kunnen kopen”, vertelt Ronald Schoemaker, die zich in 2022 bij een collectief aansloot.

Het grote pluspunt van op deze manier samenwerken is het schaalvoordeel. Door samen de architect, materialen en bouw in te komen kan er flink bespaard worden. Gemiddeld tussen de tien en dertig procent en dat tikt aan als de huizenprijzen zo hoog liggen.

“Er komt wel veel op je af,” waarschuwt Ronald, “het is een heel lang proces”. Gelukkig staan de starters daar niet helemaal alleen in, ze kunnen hulp krijgen van experts die vaker dit soort processen begeleiden. De deelnemers vormen een vereniging, daarmee zijn ze samen – ook juridisch – verantwoordelijk voor de bouw en treden ze op als een soort aannemer.

Overboden

“Wij zijn laatbloeiers”, vertelt Schoemaker. “Ik had vroeger een slagerij, maar ben failliet gegaan. Ik had geen geld, dus een koopwoning zat er nooit in.” Maar de wens om in een eigen huis te wonen is gebleven. Samen met Gertrude Meijer bleef hij zoeken. “Ik heb me omgeschoold, toen stonden we er financieel een stuk beter voor en kwam een koopwoning in zicht.”

Maar een huis bezitten bleek nog altijd lastig te bereiken. Keer op keer werden Ronald en Gertrude overboden. “Toen zei de makelaar dat er nieuwe starterswoningen kwamen, waar je voor kon inschrijven. Dat hebben we gedaan.”

Loting

Starters moeten ingeloot worden om deel te kunnen nemen aan een van de betaalbare CPO projecten van de gemeente Dalfsen. De deelnemers hebben veel invloed op het ontwerp van hun nieuwe huis, want ze zijn zelf de opdrachtgever. De vereniging bepaald hoe de huizen eruit gaan zien en hoe ze kunnen verschillen.

“Ik had me eigenlijk niet ingelezen in CPO”, vertelt Ronald. “Ik wist er ook niets van heel eerlijk.” Maar die kennisachterstand moest snel ingehaald worden. Hij werd zelf voorzitter van de club. In die rol moest hij ervoor zorgen dat iedereen het eens werd. Het kan voor conflicten zorgen als verschillende deelnemers een heel andere visie hebben. “Dat viel bij ons nog wel mee. Er zijn moment geweest waarop mensen zeggen nou toe maar dan.”

p1016586

Ronald Schoemaker en Gertrude Meijer bij hun woning in Nieuwleusen.

Financiële rek

Om beslissingen te nemen moet een meerderheid van de deelnemers voor zijn. Het kan dus gebeuren dat een keuze wordt gemaakt, waar je zelf niet achter staat. Daar moet je in je budget ook rekening mee houden. In het project van Ronald en Gertrude liep de prijs ook wat op. “Al die opties waren duurder. We kozen om alles net wat luxer te bouwen. Bredere dakgoten, mooiere stenen”, vult Gertrude aan. “En daardoor kon een iemand het niet meer betalen.” Gelukkig kon die het uiteindelijk nog bolwerken door te ruilen van kavel met een andere deelnemer.

“Als ik het zelf had gedaan had ik het huis zo goedkoop mogelijk laten bouwen. Maar als ik nu naar ons huis kijk denk ik wel ik ben blij dat Jorg [bouwadviseur Ushi, red.] toch veel tips en trucs had”, legt Ronald uit. “Bijvoorbeeld zo’n regenpijp. Ik dacht dan, doe maar plastic. Lekker goedkoop. Maar nu heb je zink, dat oogt veel mooier.”

Oudleusen, Nieuwleusen en Dalfsen

Gemeente Dalfsen geeft sociale (goedkopere) kavels uit, die onder de marktprijs liggen onder bepaalde voorwaarden. Zo moet je voldoen aan een bepaald inkomen en niet eerder een starterswoning hebben gehad. Sommige van deze kavels zijn dus gebonden aan een CPO project. Die van Schoemaker was in Nieuwleusen, maar er komen er nog meer.

In begin 2024 konden geïnteresseerden zich inschrijven voor grond in Oudleusen. In het najaar van 2024 krijgt men nogmaals de mogelijkheid mee te dingen voor een nieuw CPO project in Nieuwleusen. Ook voor de nieuwbouwwijk Oosterdalfsen-Noord zijn er plannen voor deze betaalbare woningen.