Door de ogen van Dalfsen

DALFSEN - Vandaag kun je een kijkje nemen in Dalfsen: het dorp waar je bent opgegroeid, of misschien ben je hier later heen verhuisd. Of misschien woon je er niet, maar kom je er wel vaak. Ieder van jullie heeft een eigen beeld van Dalfsen: wat er fijn is aan het dorp, wat er beter had gekund, en wat er allemaal is. Maar ook hoe de mensen met elkaar omgaan en hoe het met de natuur gesteld is. Hoe de een het dorp ervaart, is niet per se hoe de ander het dorp ervaart. Jij weet natuurlijk hoe jij naar Dalfsen kijkt, maar weet je ook hoe jouw buren naar het dorp kijken? Of jouw familie? Of die lieve oude vrouw die jou voorliet bij de kassa in de Jumbo? Of dat stel met de pasgeboren baby die hier net heen is verhuisd vanuit het westen? Al die beelden samen vormen het karakter van Dalfsen, door de ogen van de Dalfsenaren. Ben jij benieuwd wat dat beeld is? Kijk door de bril heen!

Ik ben al een tijdje op onderzoek uit naar wat het ‘karakter van Dalfsen’ precies is. We wilden graag weten hoe het woningtekort in Dalfsen invloed heeft op het karakter van het dorp. Een logische eerste vraag is dan: ‘wat is dat karakter van Dalfsen dan precies?’ Dan kan het beeld van het karakter van Dalfsen door de ogen van de Dalfsenaren natuurlijk niet ontbreken. De bewoners zijn de beste experts als je wilt weten wat voor dorp Dalfsen is. Zij lopen er dag in dag uit rond en weten dus precies hoe het dorp in elkaar steekt. Zij vormen, met zijn allen samen, het dorp. Zij zorgen voor de interactie met elkaar. Zij zijn het dorp. Door het hele project heen hebben we allerlei mensen gesproken, en de reacties die zij hebben gegeven vormen samen het beeld dat de inwoners hebben van het karakter van Dalfsen. 

dalfsen afbeelding 7 b

Dat is natuurlijk leuk, allemaal plaatjes van dingen die je tegenkomt in Dalfsen, maar wat zie je precies? En hoe representeert dat het beeld dat de Dalfsenaren hebben van Dalfsen?

De hockeyende jongens en de kaartclub

dalfsen afbeeldingdalfsen afbeelding 2

Op het ene plaatje zie je twee jongens die aan het hockeyen zijn, en op het andere plaatje zie je een groep mensen die aan het kaarten zijn, op de kaartclub. Wat hebben die twee met elkaar te maken? Je raadt het misschien al: verenigingen! Maar het zijn niet zomaar hockeyende jongens en kaartende mensen, want als je goed kijkt, zie je dat ze vervagen. Dit representeert dat het verenigingsleven langzaam vervaagt. “Zelf niet betrokken bij verenigingsleven, neemt ook af naar mijn idee,” zegt een Dalfsenaar bijvoorbeeld. Vooral voor jongeren is het verenigingsleven volgens de respondenten moeilijk. De mensen die wij gesproken hebben, zijn het er wel over eens: dit is nog altijd positief. Er is een groot verenigingsleven, met veel vrijwilligers, ook al wordt het minder. Een voorbeeld hiervan: “Ik zit bij een kaartclub bij de Rozengaarden, voor oude mensen.” Een groot verenigingsleven is een belangrijk onderdeel van het gemeenschapsgevoel, dat op zijn beurt weer een belangrijk onderdeel is van het karakter van een dorp. Volgens de respondenten zelfs het allerbelangrijkst in Dalfsen.

De drie mensen, waarvan eentje wordt geholpen maar de ander niet

dalfsen afbeelding 10

Dit plaatje gaat over nabuurschap, wat ook een groot onderdeel is van het gemeenschapsgevoel. In hoeverre de mensen in Dalfsen naar elkaar omkijken en elkaar helpen. Op het plaatje zie je drie mensen, waarvan twee vragen om hulp. De een krijgt het, de ander niet. Dit is een representatie van dat de meningen over nabuurschap verdeeld zijn. Precies de helft is er positief over, en de andere helft niet. De een zegt dat ze het nabuurschap wel heel erg voelen, de ander zegt dat het afneemt. De meningen variëren van “De afname van het naoberschap en generatiekloof zijn aan elkaar verbonden” tot “Het dorp is vriendelijk, behulpzaam en gemoedelijk.”

De mensen met de koffertjes en de groep met verschillende generaties

dalfsen afbeelding 3dalfsen afbeelding 4

De bewoners die wij gesproken hebben geven aan dat het ons-kent-ons middelmatig is, over het algemeen. Het is vooral de gemêleerde samenleving die leeft bij de mensen. “Ik wil heel graag een van-alles-wat buurt,” zegt een van hen bijvoorbeeld. Een gemêleerde samenleving valt voor hen onder te verdelen in ‘import’ en ‘generaties’. Generaties mengen wel, zeggen zij. Al zegt een kwart dat het toch wat moeizaam gaat. Daarom zie je op het plaatje ook dat één van de vier mensen van verschillende generaties niet meepraat. Het andere plaatje gaat over import. De nieuwe bewoners mengen minder, maar niet slecht. De helft van de mensen vertelt dat de import goed mengt met de bewoners, de andere helft niet. Vandaar dat een van de twee nieuwkomers wel mengt met de derde persoon, de ander niet. In het algemeen kun je zeggen dat de samenleving redelijk middelmatig mengt, al dan niet net iets positiever.

De Vecht

dalfsen afbeelding 9

De Vecht representeert de natuur in Dalfsen, wat ook een onderdeel is van het karakter van een dorp. De mensen zijn enthousiast over hun natuur. De Vecht is iets dat vaak genoemd wordt, dat vinden de mensen mooi. Ook rust en fijne campings karakteriseren Dalfsen. Er worden hier en daar wat kanttekeningen gegeven, maar niets dat kan opbotsen tegen hun enthousiasme wat betreft hun mooie natuur en de Vecht.

Het bordje naar Zwolle en de auto

dalfsen afbeelding 6dalfsen afbeelding 8

Deze plaatjes geven een weerspiegeling van de inrichting in Dalfsen. De Dalfsenaren geven aan dat ze flink wat hebben in Dalfsen, maar toch missen ze nog wel wat dingetjes. Het belangrijkste vinden zij de bereikbaarheid: Dalfsen staat goed in verbinding met vooral Zwolle. Vandaar het bordje. En wat kan nog beter? Er is niets dat er bovenuit steeg, maar vooralsnog is er wel iets dat net iets meer genoemd werd dan de rest: er zijn te veel auto’s voor te weinig parkeerplekken.

De koningsdagvierders

afbeelding 5

En als laatste, Koningsdag. De oranjeweek is een van de grootste voorbeelden, al dan niet het grootste voorbeeld van cultuur en tradities in Dalfsen. Dalfsen heeft flink wat evenementen en tradities op hun naam staan, die zijn ook onderdeel van het karakter van het dorp. Zo zijn er de Blauwe Bogendagen, het tegelwippen en eieren gooien. Ook hebben ze door het dorp verspreid een aantal buurtinitiatieven. Maar wat er het vaakst genoemd is en wat we tijdens ons project ook hebben meegekregen is dat Koningsdag ontzettend groot is.