REGIO - Een belangrijke stap is gezet in de strijd tegen exotische waterplanten in de Natura 2000-gebieden De Wieden en Weerribben. Provincie Overijssel, Waterschap Drents Overijsselse Delta, Gemeente Steenwijkerland, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben de ‘Grant Agreement’ (GA) en de ‘Consortium Overeenkomst’ (CO) ondertekend. Hiermee is de LIFE-subsidie formeel van start gegaan.

Deze Europese LIFE-subsidie is toegekend voor het bestrijden en beheersen van exotische waterplanten gedurende de komende vijf jaar. De subsidie voorziet in ongeveer 4,3 miljoen euro, wat neerkomt op 60% van de totale projectkosten.

Belang van het project

Sinds 2019 zijn er bij monitoring in De Wieden en Weerribben veel groeiplaatsen van invasieve exotische waterplanten aangetroffen, met name de Amerikaanse waterwaaier en het Ongelijkbladig vederkruid. Deze snelgroeiende planten bedreigen inheemse soorten zoals kranswieren, krabbenscheer en fonteinkruiden, die tot beschermde habitattypen behoren. Bovendien groeien de watergangen dicht door deze exoten, wat recreanten in het gebied hindert.

Het bestrijden van deze invasieve exoten is volgens de Omgevingswet een verplichte taak van de provincie. Foto: De ondertekende partijen

thumbnail ondertekenaars samenwerkende partijen