OMMEN - We kunnen verwachten dat een golf aan diabetespatiënten in aantocht is. En dat de leeftijd van deze patiënten steeds jonger wordt. We bewegen te weinig, zitten te veel en zijn te zwaar. Deze leefstijl geeft een verhoogde kans op het krijgen van gezondheidsklachten als hoge bloeddruk, te hoge cholesterolwaarden, hart- en vaataandoeningen en het krijgen van diabetes type 2. Met alle gevolgen van dien.

Voornemens om te komen tot een verandering van leefstijl zijn niet altijd makkelijk. Wie kent het niet: geen fut meer ’s avonds na een werkdag om in actie te komen. Echter weten we dat het verbeteren van onze leefstijl de kans op het krijgen van problemen doet verkleinen of dat het gebruik van medicatie verminderd of zelfs gestopt kan worden.

We kunnen klein beginnen met verbeteringen. Neem de trap in plaats van de lift. Fiets naar de stad voor kleine boodschappen. Ga tijdens de lunchpauze naar buiten en loop een stukje. Buitenlucht geeft energie, je maakt je hoofd leeg, je verbrandt calorieën en je slaapt beter. Het heeft een positief effect op je energieniveau. Maar probeer ook eens bewuster om te gaan met voedsel. Met name kant-en-klare producten bevatten veel toegevoegde suikers, te veel vetten en zout. Bij klachten over de gezondheid, raadpleeg de huisarts. Deze kan helpen en beoordelen wat met de klachten te doen. Hij of zij kan zo nodig doorverwijzen naar een GLI-traject. GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie. Het doel is de gezondheid te verbeteren door gedragsverandering.

Daarbij ga je onder begeleiding van een fysiotherapeut/leefstijlcoach en een diëtist en werk je aan een actiever beweegpatroon en gezonder eten en drinken. Binnen de mogelijkheden die je hebt en komen vele sportactiviteiten voor eenieder aan bod. De diëtist helpt je inzicht te geven in wat een gezond eetpatroon is. Je leert etiketten lezen in de supermarkt. Maar ook gezondere tussendoortjes en hoe om te gaan met moeilijke momenten. Dat kost tijd, maar het lichaam went er snel aan.

Dat heeft even tijd nodig, maar het hele GLI-traject duurt niet voor niets twee jaar. Het start met een intensieve periode van sporten en bijeenkomsten met de diëtist. Samen met andere deelnemers bestaat de groep uit 10 – 15 personen. Je kunt elkaar motiveren, ondersteunen en ideeën uitwisselen. Het schept een band met hetzelfde doel bezig te zijn. En de bekende ‘stok achter de deur’ geeft misschien net dat zetje in de rug. Na de intensieve beginperiode komt men in een begeleidingstraject waarbij individuele gesprekken plaatsvinden, maar ook weer groepsbijeenkomsten.

We spraken met Katja Viscaal van fysiotherapie De Carrousel in Ommen. Zij is fysiotherapeut en leefstijlcoach en heeft in de laatste jaren gemerkt dat de combinatie van meer sporten, aangepaste eetgewoonten en de groepssessies goed werkt. Er zijn succesverhalen waarbij deelnemers afvallen, zich fitter en gezonder voelen en medicijngebruik kunnen afbouwen.

Vanuit de zorgverzekering komt GLI met verwijzing door de huisarts of specialist voor vergoeding in aanmerking. Wil je alvast een start maken met het aanpassen van je leefstijl? In de week van 10 – 16 juni 2024 vindt de Nationale Suiker Challenge plaats. Probeer 7 dagen suikervrij te eten. Of doe de test op www.diabetesfonds.nl. Daar vind je veel informatie.

Maak een start met gezonder -verder- leven. Begin nu.

1920 type2diabetes