Bewonerscomité Heinoseweg  verstuurt brandbrief

DALFSEN - Het bewonerscommité van de Heinose weg in Dalfsen heeft een brandbrief aan het gemeentebestuur van Dalfsen gestuurd. Zij hebben hun zorgen geuit over de toenemende verkeersstroom op deze weg. Hieronder de inhoud van de brief:

 

BRANDBRIEF BEWONERS HEINOSEWEG DALFSEN.

De Heinoseweg in Dalfsen. Een prachtige verbindingsweg tussen Heino en Dalfsen maar kennelijk ook de sluiproute van de N35 naar de N340. Een weg populair bij de forenzen en vrachtverkeer naast regulier gebruik. Gesitueerd tussen mooie landgoederen is de Heinoseweg ook geliefd bij veel toeristen en bezoekers.

Maar veel van de aan- en omwonenden van de Heinoseweg in Dalfsen maken zich ernstig zorgen over de groeiende verkeers(on)veiligheid, schade aan de natuur en aan de weg en de toenemende geluidsoverlast waar ook motoren een grote rol in spelen.

Motorvoertuigen zijn groter- en langer aan het worden. Het is dus voor vrachtwagens, landbouwvoertuigen, toerbussen en deze combinaties met personenauto’s bestelbusjes en overig verkeer op meerdere plekken zeer moeilijk elkaar te passeren. Deze moeilijke passages beschadigen jaarlijks de bermen en bomen langs de Heinoseweg.

Door de schade aan het wegdek en naastliggende grasbetonblokken ontstaat er gevaar voor fietsers/ bromfietsers die in de ontstane, vaak tientallen meters lange gleuven terecht kunnen komen met hoogteverschillen van vaak wel 5 tot 10 cm. Op meerdere plekken kunnen voetgangers, fietsers en mindervalide-voertuigen nauwelijks uitwijken.

Zeker op de mooie zomerse dagen als ook wandelaars, veelal ook met honden of kinderwagens, scootmobiels, wielrenploegen, toerfietsers, e-bikers, bromfietsers en dit in het toeristenseizoen aangevuld met E-choppers,- E-Fat Max(step) motortoerritten, en autotoerritten naast alle eerder genoemde verkeer, gebruik moeten maken van de Heinoseweg komt de verkeersveiligheid in gevaar. Er zijn bewoners die lopend of op de fiets, de Heinoseweg niet meer durven te gebruiken.

Ook de snelheden van auto’s en motoren overschrijden vaak ruim de toegestane 60 km/u, 80 tot 100 km/u en meer dan 100 Db geluid is dan geen uitzondering meer. Hoewel meer dan 20 partijen uit de motorwereld eind mei 2021 een convenant hebben ondertekend waarin ze hun achterban vragen om rekening te houden met hun omgeving is dit bij veel motorrijders nog niet doorgedrongen. Geluidsoverlast is zomers meer regel dan uitzondering. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van aan- en omwonenden maar ook voor de fauna rond de Heinoseweg. Daar waar landgoedeigenaren zich moeten houden aan regels om de natuur te beschermen lijkt het vele verkeer over de Heinoseweg dit in gevaar te brengen

De bewoners en omwonenden hebben dit onder de aandacht gebracht bij het gemeentebestuur als wegbeheerder. Temeer omdat de plannen van de N35 deze zorgen kunnen vergroten.

Op donderdag 16 mei j.l. heeft het buurcomité Heinoseweg namens 21 bewoners en omwonenden een brandbrief overhandigd aan wethouder B. Ramerman en op donderdag 30 mei 2024 is de brandbrief tijdens Het Podium aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Met elkaar willen ze naar maatregelen zoeken. Niet om al het verkeer uit te bannen maar om de Heinoseweg voor nu en in de toekomst voor haar omwonenden, agrariërs en (toeristische) bezoekers tot een veilige en gezonde omgeving te maken.

 

  • Bron: Bewonerscommité Heinose weg