Foto USV: Regina Kappert

NIEUWLEUSEN - Dankzij een ruime 1-4 zege op bezoek bij Oosterlittens nam USV soepel de eerste horde in de nacompetitie voor een plek in de 3e klasse. Zondag gaat het verder in Schoonebeek. Daar is SVV ’04 de volgende tegenstander.

Door de invasie van supporters van de blauwwitten had USV in elk geval langs de zijlijn de overhand. Na een kwartiertje aftasten werd duidelijk dat USV ook binnen de lijnen meer te bieden had dan de herkanser uit de 3e klasse. De thuisclub probeerde het met lange ballen naar voren waar USV voortdurend zocht naar voetballende oplossingen. Die aanpak bleek al snel succesvol. Mede dankzij Oosterlittens verdediger Sjoerd Pieter Jouwsma. Die kreeg in de 13e minuut een corner van Thijmen Stegeman helemaal verkeerd op zijn schoen en liet zijn eigen doelman Stefan Greidanus volstrekt kansloos (0-1). In de 21e minuut stond USV zelf op 0-2. Leon Kooiker zette de aanval op, Frank Kuiper was het slimme tussenstation en Niek Hamers zorgde voor de afronding. Oosterlittens bleef het wel proberen, maar kwam niet verder dan wat corners zonder al te veel gevaar. In de 42e minuut zat USV helemaal op rozen. Nu deed Jort Kouwen het voorwerk. Max Schaeffer zag zijn inzet nog gekeerd door de paal maar kon alsnog juichen toen Niek Hamers de bal voor het intikken had (0-3). Na rust ging USV meteen verder waar het gebleven was en bouwde aan een overwicht. De beste kans was voor Jort Kouwen, maar doelman Greidanus voorkwam een grotere achterstand. Zo rond het uur werd USV steeds slordiger en liet het de thuisclub onnodig vaak aan kansen ruiken. Door opnieuw nonchalant balverlies van USV kwam de thuisclub in de 67e minuut dichterbij (1-3). Plannen voor een Friese stormloop werden 2 minuten later de kop ingedrukt toen Leon Kooiker het slippertje goedmaakte met een schitterende krul van afstand in de verre hoek (1-4). Waarna aan beide kanten het grote wisselen begon. De Littensers wisten dat degradatie onafwendbaar was terwijl USV geen risico’s meer wilde nemen met spelers ‘op scherp’. Zondag gaat USV voor de volgende ronde op bezoek bij SVV ’04 . Aanvang 14.00 uur op sportpark De Kampen in Schoonebeek. De winnaar van dit duel plaatst zich voor de finale van de nacompetitie. De verliezer is uitgeschakeld. Volg nieuws over deze wedstrijd op unionsv.nl.

• Bron: Ben Schuurman