Roparun wat een belevenis!!

OMMEN - Carla Mastenbroek liep mee met de Roparun, ze vertelde het volgende verhaal.  Wat als een geintje begon… “zullen we nog een keer” werd weer werkelijkheid en met succes! 10 jaar geleden heeft een groep hardlopers en koorzangers van de katholieke kerk uit Ommen het initiatief genomen om eens mee te doen aan de Roparun."

Een hardloop estafette (non-stop) van Parijs naar Rotterdam om geld in te zamelen voor de palliatieve fase van kanker. Met nog wat extra mensen qua chauffeurs, masseurs eraan toegevoegd heeft de groep in 2014 de barre tocht van 550 kilometers hardlopend volbracht. Destijds niet uit het veld geslagen door een kapotte fiets, een kapot busje en een kapotte vrachtauto en hagelstenen zo groot als golfballen zou ook nu 10 jaar later, deze uitdaging ons er niet van kunnen weerhouden het nog een keer te gaan proberen.

10 jaren verder, naasten inmiddels verloren aan deze ziekte, haren inmiddels grijs, spieren inmiddels stijf en wat minder kilometers op de week teller bij het hardlooprondje, maar wel met de wetenschap allemaal: het is nooit zo zwaar als het dragen van de laatste fase van kanker, dus waarom niet!

En zo begon het avontuur opnieuw. Sponsor bijeenkomsten werden weer georganiseerd, loten werden er verkocht, nieuwe chauffeurs en masseurs werden geregeld en trainingen werden hervat. Een jaar voor de daadwerkelijke start – pinksterweekend 2024 (10 jaar later) – was Team Ommen weer geboren.

Op vrijdag 17 mei zijn we vertrokken met een gehuurde, al grotendeels ingerichte, oranje WK bus naar Parijs om daar in een hostel te overnachten en zaterdag 18 mei aan de toch ter tochten te beginnen. Wat konden we verwachten, wat zouden we gaan meemaken en wat was de organisatie inmiddels in 10 jaar ook verder geprofessionaliseerd. Iedereen in strakke herkenbare team kleding en 250 geoliede teams die elkaar naar de eindstreep zouden brengen troffen we aan bij de start. Maar zoveel drive en spirit wat Team Ommen uitstraalde werd bijna nergens gehaald. Nog even op de foto met ambassadeur Nelli Cooman, een interview van Roparun TV en als eerste team opstellen aan de start. Moment van samen denken en herdenken en pang! Gaan! De Start van 550 kilometer rennen, begeleid door 2 fietsers en een racebusje.

Met twee teams bestaande uit 4 lopers, 2 fietsers, 1 chauffeur en 1 navigator ga je à 60-70 kilometer een shift in. Als loper loop je 1,5 kilometer om daarna afgewisseld te worden door de volgende loper totdat het weer jou beurt is. De fietsers fietsen als bescherming en veiligheid voor en achter de loper mee en het busje stopt iedere 1,5 kilometer om een volgende loper eruit te laten en de huidige loper te laten instappen. Na je shift verplaats je naar het basis kamp die inmiddels in opgericht met slaapplaatsen (bus en camper), kookgelegenheid, massagetafels en masseurs en zo mogelijk een douch en anders een emmer water om op te kunnen frissen. Na het eten en de massage wordt er zsm een power nap genomen van vaak maximaal 1,5 tot 2 uur om nadien weer te starten aan een volgende shift met je team. Dit gaat onafgebroken door en zo verplaats de hele caravaan zich 550 kilometer door Frankrijk, Belgie en Nederland tot aan de Coolsingel in Rotterdam op maandag 20 mei.

En wat wordt er meegeleefd onderweg. Belgie en Brabant grijpen deze kans aan om in diverse dorpen waar de lopers doorheen komen feest te vieren, aan te moedigen, spekjes uit te delen en mensen te voorzien van muziek en feest. Je wordt, hoe moe je ook bent, op handen gedragen door deze supporters die zelfs midden in de nacht de roparunners aanmoedigen en hun goede doel ondersteunen. Het voelt als een doorkomst in Stavoren bij de daadwerkelijke Tocht der Tochten.

Tijdens onze trip kregen we in de groeps-vlog-app meer en meer volgers en beleefden ruim 300 mensen de gebeurtenissen mee onderweg en werd er meegeleefd, aangemoedigd en mn ook gedoneerd en bleef onze opbrengsten-teller oplopen tot uiteindelijk een bedrag van ruim 30.000,- voor de goede doelen Hospice Ommen en Vechtgenoten huis Ommen. Daar waar palliatieve trajecten worden begeleide en elke steun van waarde is.

Na 3 dagen weinig slaap, veel inspanning, veel organisatie en klaar staan als team om elkaar naar de finish te brengen, welke rol je ook had (chaffeur, masseur, kok, fietser, loper) was de ontlading intens bij de finish. Familie leden werden daar omhelst en vele tranen vloeiden omdat de dankbaarheid van kunnen meedoen, het gehaald hebben van de finish en het bij elkaar verzamelen van zoveel geld voor zulke prachtige doelen was behaald en werd gevierd.

Een ervaring voor het leven. Hoe diverse de kleine 30 deelnemende deelnemers van Team Ommen ook zijn je ontwikkelt een prachtige en waardevolle band voor nu maar zeker nog tot na 10 jaar. De kinderen van de inmiddels 50+ jarige deelnemers zijn enthousiast geworden door alle verhalen in de vlog-app en kregen de kriebels mbt het voorzetten van dit goede initiatief dus wie weet…  want waarom niet een onvergetelijke levenservaring aangaan (want dat is het) waarmee uiteindelijk alleen maar winnaars zijn (qua ervaring, qua sponsorbedrag en qua voldaan gevoel).

Lijkt het je leuk (jong of oud) om in welke rol dan ook een keer deel te nemen? Laat dit dan weten aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kunnen we kijken of en wanneer we als Ommenaren de krachten bundelen voor het goede doel. En mocht je nog willen sponsoren en je steentje bij willen dragen? Doneren kan nog via: https://www.roparun.nl/teams/team-ommen en wie dit al gedaan heeft willen we ook bij deze enorm bedanken!

Dank je wel.Team Ommen – Roparun 2024

  • Bron: Carla Mastenbroek