REGIO - De natuur is geen plaats om afval te dumpen. Toch belandt er verrassend veel rotzooi in onze natuurgebieden. Dit kan veel ernstige gevolgen hebben. Dieren kunnen verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden. En het afval kan de bodem vervuilen. Natuurlijk is afval ook een grote ergernis voor natuurliefhebbers en voor onze boswachters. Ook veel tuinafval treffen boswachters regelmatig aan.
Ondanks de gratis inleverpunten voor tuinafval, worden terreinbeheerders van Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer met regelmaat geconfronteerd met dumping van groenafval in de natuur. Dit gebeurt vooral in het voorjaar als veel inwoners de tuin voorbereiden op het groeiseizoen. Exotische tuinplanten zijn ontzettend schadelijk voor de natuur en indirect ook voor de mens. Het zijn vaak snelle groeiers en overwoekeren de bestaande inheemse planten. Landschap Overijssel zet zich in om illegale dumping van (tuin)afval in de natuur te bestrijden en roept inwoners op eventuele dumping te melden. Boswachter Nico Arkes merkt het ook. "De mensen denken allemaal dat het bos van iedereen is. Ze laten van alles achter, maken er soms een grote bende van."
Japanse Duizendknoop
Tuinplanten zijn vaak snelle groeiers en overwoekeren en bedreigen de bestaande (inheemse) planten. Dit gaat ten koste van de planten en uiteindelijk ook van de dieren die er leven. De verspreiding van Japanse duizendknoop is daar een goed voorbeeld van. Uit iedere knoop kunnen nieuwe wortels schieten. Door zijn sterke groeikracht, wortelstokken en stengels overwoekert hij andere soorten en veroorzaakt hij grote schade aan. Zelfs aan funderingen, verhardingen, infrastructuur, rioleringen en drainagebuizen.
Gevaar van mensen
Het inbrengen van exotische planten in de natuur is niet alleen gevaarlijk, het is bij wet verboden en natuurorganisaties zijn verplicht deze te bestrijden. Mensen moeten hun afval bij zich houden. Je wil er toch niet aan denken dat bijvoorbeeld je kind in aanraking komt met een reuzenberenklauw. Het sap van deze plant kan ernstige brandwonden veroorzaken. Vijverplanten zoals de grote waternavel worden gevonden rondom sloten en vaarten. Dit is zorgelijk, want zij verspreiden zich snel en kunnen dichte, drijvende matten vormen van enkele decimeters dik. Dit kan ertoe leiden dat recreatief gebruik van het water niet langer mogelijk is.
Toeneming van het aantal dumpingen
Het afval in bossen, heide en duinen blijft helaas niet beperkt tot blikje frisdrank, een sigarettenpeuk of wat tuinafval. We vinden complete afgedankte huisraad, bouwafval en afval van drugslaboratoria op onze terreinen. Zelfs het onschuldig lijkende tuinafval kan vervelende gevolgen hebben. Hierdoor kunnen planten er die hier niet thuishoren gaan overwoekeren. Het aantal dumpingen is de afgelopen vijftien jaar geleidelijk gestegen. Schattingen over zwerfafval lopen uiteen van 50 miljoen tot 300 miljoen kilo per jaar. Het kost de boswachters veel tijd om het op te ruimen – al dan niet met hulp van gespecialiseerde bedrijven, gemeenten, sociale werkplaatsen en vrijwilligers. Dat kost naar schatting een half miljoen euro per jaar.