HARENBERG - De gemeenteraad van Hardenberg heeft het initiatief genomen voor het ontwikkelen van een ‘Groene en Gezonde maatlat’. Deze maatlat is een methode om biodiversiteit, klimaat en gezondheid een prominente plek te geven. Bij nieuwe en bestaande ontwikkelingen, zoals woonwijken en bedrijventerreinen. De maatlat is uniek doordat het initiatief bij de raad ligt, door het toevoegen van het onderdeel ‘gezondheid’ en het ontwikkelen aan de hand van de praktijk.
In maart 2023 stemde de gemeenteraad van Hardenberg in met het ‘Programma Klimaat, Water en Biodiversiteit 2023-2027’. Onderdeel van dit programma is het maken van een ‘maatlat met inrichtingsprincipes voor een klimaatrobuuste en natuur-inclusieve leefomgeving’. De raad vindt dit zo belangrijk, dat de raad dit maatlatproces zelf wil trekken. Om zo de ambities op het gebied van klimaat en natuur kracht bij te zetten en een extra impuls te geven.
Een plus door toevoegen van het onderdeel Gezondheid
Deze maatlat sluit aan bij de maatlat voor de groene en gebouwde omgeving, die door het Rijk is opgesteld. De Hardenbergse raadsleden willen echter een stap verder gaan, en hebben ook het onderdeel ‘gezondheid’ toegevoegd. Omdat de fysieke inrichting van woonwijken en bedrijventerrein een positieve bijdrage kan leveren aan de gezondheid en het welzijn van mensen. Door ook vanuit dit onderdeel te kijken hoopt de raad op een andere inrichting van, en keuzes bij inrichting van gebieden.
Ontwikkelen aan de hand van praktijk
De raad wil een maatlat ontwikkelen die ook echt werkt in de praktijk. Daarom wordt de maatlat ontwikkeld aan de hand van gebieden die nu in ontwikkeling zijn, zoals de toekomstige woonwijk Slagharen-Noord. Zo is er meteen inzicht in hoe de ambities doorwerken in de praktijk van een nieuwe woonwijk of nieuw bedrijventerrein. Verschillende manieren worden onderzocht. Waarna de raad uiteindelijk een keuze maakt.