OMMEN - Vereniging Natuur en Milieu de Vechtstreek gaat de biodiversiteit versterken in het Ommerbos. Dat begint zaterdag 24 februari om 10.00 uur met een speciale plantactie aan de Grensweg. Daar worden 175 bijzondere bomen, nu nog boompjes, geplant. Het gaat deels om 'verdwenen soorten' - bomen die van nature thuishoren in het Vechtdal, maar door menselijk toedoen zeer zeldzaam zijn geworden.
Verzuring
Alle bomen die geplant worden, zoals de fladderiep en tweestijlige meidoorn, hebben grote waarde voor bijvoorbeeld bijen, vlinders en vogels. Het zijn bovendien soorten die met hun bladstrooisel meehelpen om de verzuurde bosbodem weer gezond te krijgen. Om dat een extra zetje te geven, wordt bij de plantactie ook kalk gestrooid. "Die verzuring zien we op veel plaatsen, ook in het Ommerbos", zegt Arend Spijker, oud-boswachter en mede-initiatiefnemer van de plantactie. "Het komt deels door milieuvervuiling en doordat de bossen vaak monoculturen zijn van soorten met 'zuurvormend strooisel', zoals beuken, Amerikaanse eiken en douglassparren."
Evenwicht herstellen
"Wij gaan proberen dat evenwicht te herstellen, door ook andere soorten die in van oorsprong in ons bos thuishoren terug te brengen. Dat begint met een klein project aan de Grensweg. Wij hopen dat dat tot inspiratie dient om bij kapvlakten na te denken over terugkeer van deze soorten - zodat het hele gebied gezonder en soortenrijker wordt."
In de komende jaren wil De Vechtstreek onder andere winterlinde en zomerlinde bijplanten. "Voorwaarde is dat al het plantmateriaal moet zijn opgekweekt uit de laatste wilde populaties in onze omgeving. We kunnen wel reguliere winterlindes bestellen, maar dat zijn genetisch andere bomen en het gaat ons er ook om dat we de boomsoorten weten te behouden."
Biodiversiteitsbos
Het biodiversiteitsbos wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ommen, die aan de Grensweg een stuk grond beschikbaar heeft gesteld. Financiering gaat via de leden van de Vechtstreek. Wie wil bijdragen aan het bosherstelproject kan via crowdfunding een boom adopteren. "De kosten zijn 5 euro per boom", zegt Spijker. "Daar kunnen we naast het autochtone plantgoed ook bescherming tegen vraat van betalen, en beheerskosten zoals bekalken en bewateren. Maar het leukste vinden we als mensen komen meehelpen met planten!"
Bekliederde heggenroos
Samen met een andere organisatie wist de natuurvereniging eerder deze maand kleine populaties van zeer zeldzame wilde rozen te planten, zoals de beklierde heggenroos; een soort die kenmerkend is voor de unieke natuur van het Vechtdal, maar die toch op veel plekken uit het landschap is verdwenen.
Zwarte populier
Zo is ook de zwarte populier weer terug in Ommen. Dat is nog een verhaal apart: Nederland is populierenland. Het grootste deel van de populieren is menselijke aanplant - en dat zijn klonen van een door mensen gemaakte (steriele) kruising: de Canadapopulier. De zwarte populier is de oerpopulier, die onder andere nog heel lokaal voorkomt in de uiterwaarden langs de IJssel. “En sinds kort weer langs onze Vecht,” zegt Spijker tevreden.
Wie mee wil planten en/of een boom wil adopteren, is welkom vanaf 10.00 uur aan het eind van de Grensweg/Haarsweg. Indien mogelijk een schop meenemen. Opgeven bij Arend Spijker 06-11198967 of