HOOGENWEG - Samen muziek maken is een goede activiteit om de veroudering van ‘lichaam en geest’ een beetje te vertragen. Dat denkt in ieder geval een aantal neurowetenschappers waaronder de bekende neuropsycholoog Erik Scherder. In ‘Gebouw Hoogenweg’ komen elke donderdagmorgen zo’n 35 muzikanten bij elkaar om deze theorie in praktijk te brengen.
Else Fleurke
Donderdag 15 februari spelen een kleine dertig mannen en vrouwen aan de Hoogenweg samen muziek. Bijna alle instrumenten die je kunt bedenken zijn wel te vinden. De grote trom, de bastuba, de bass, klarinet, trompet en noem maar op. Secretaris Else Fleurke (75) uit De Wijk speelt zelf op een trombone. “Het is heerlijk om hier te spelen. Ik speel elke dag wel een uurtje en het geeft me veel voldoening. Je moet er goed je aandacht bij hebben, dus je hersenen moeten wel werken. Eigenlijk zijn deze dagen open dagen, maar we zien dat het altijd dezelfde mensen zijn. Af en toen komt er iemand bij. Op papier staan 38 mensen, maar niet iedereen is er altijd. De dirigent weet het altijd zo aan te passen dat we altijd kunnen spelen. Van sommige instrumenten hebben we er maar één en dat kan soms lastig zijn.”
Je leefstijl heeft invloed op je brein
Beweging is belangrijk voor de hersenen. Bewegen zorgt er namelijk niet alleen voor dat spieren en gewrichten soepel blijven of dat je conditie op peil blijft. Het zorgt er ook voor dat je hersenen beter kunnen blijven werken. Je leefstijl heeft namelijk invloed op je concentratievermogen, je geheugen en zelfs op je IQ! We zitten teveel. Volgens Erik Scherder komt dat door. " We zitten in de auto of de trein naar het werk. Daar heb je misschien wel zittend werk. En ‘s avonds plof je uitgeput op de bank. Kortom, we zitten de hele dag. We lopen niet meer. Fietsen niet meer. We bewegen te weinig. Dat vergroot niet alleen de kans op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of diabetes type 2, maar blijkt ook niet goed voor je brein. Te weinig bewegen kan namelijk invloed hebben op het risico op dementie!"
Er spelen mensen uit de hele regio mee, van Nordhorn tot aan Zuidwolde komen de muzikanten vandaan. De jongste is 61 en de oudste 86. Eén van de deelnemers is Endi Schoub uit Kloosterhaar die het hier geleerd heeft. “Het geeft me zoveel voldoening dat ik hier mag spelen, we helpen elkaar echt overal mee.” Ook Herman Peereboom (67) uit Hardenberg speelt al jaren op de bastuba. “Ik doe het al heel veel jaar en vindt het nog steeds erg leuk." Wie het leuk lijkt elke donderdagmorgen om 9.30 spelen ze muziek.