De afgelopen maanden zijn wij - studenten journalistiek van Windesheim in Zwolle - actief geweest voor RTV Vechtdal in Ommen. We kwamen allemaal niet uit deze regio en begaven ons op een ontdekkingstocht door Ommen. Al snel stuitten we op de woonproblematiek. Niet heel bijzonder, want het is een landelijk probleem. Toch heeft Ommen een aantal bijzondere eigenschappen die de problematiek in Ommen uniek maakt.
Het is me opgevallen dat Ommen een hechte gemeenschap is. Jongeren die hier opgroeien willen graag in Ommen blijven wonen. Al jaren gaat dat zo, maar sinds een tijdje is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Het woningaanbod neemt af en de prijzen nemen alleen maar toe. En dan nemen we de mensen die van buiten Ommen hiernaartoe trekken niet mee. Voor starters wordt het steeds lastiger om hier te blijven wonen. Ouders van jongeren die we hebben gesproken maakten zich oprecht zorgen, want ook zij zien het liefst dat hun kinderen in Ommen blijven wonen, maar ze kunnen niet ontkennen dat er steeds vaker uitgeweken moet worden.
Een opvallende uitzondering op de regel is het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit initiatief toont aan dat wanneer gemeenschappen de handen ineenslaan, er krachtige oplossingen kunnen ontstaan. Het CPO in Ommen heeft bewezen dat het niet bij dromen en klagen hoeft te blijven. Samen zetten ze de eerste stappen om hun eigen huizen te bouwen, creëren ze een gemeenschap en bieden ze een inspirerend voorbeeld voor anderen.
Een kanttekening hierbij is natuurlijk dat je hier wel echt de intrinsieke drive voor moet hebben. Het is een lang traject en de leden van het CPO hebben zich moeten bewijzen bij de gemeente, maar zoals het er nu uitziet komt het eerste project binnenkort echt van de grond.
Daarmee zijn echter de problemen voor de starters nog niet opgelost. Er moet hard worden gebouwd om nieuwe plekken te creëren. Niet alleen voor starters, maar ook voor senioren die op deze manier kunnen doorschuiven en weer plekken kunnen creëren voor jonge gezichten. De gemeente heeft genoeg plannen op de planning staan, maar dat is nog toekomstmuziek.
Zelf ben ik van dezelfde leeftijd als veel beginnende starters. Ik kan me dan ook goed inleven in wat deze vooruitzichten voor mijn generatie betekenen. In mijn dorp is het niet veel anders en zal ik de komende jaren met dezelfde uitdagingen te maken krijgen. De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat je je stem kunt laten gelden. Doordat wij ons mengden in het gesprek gingen deuren open. We zijn bij verschillende partijen aangeschoven en hebben van verschillende kanten het verhaal gehoord.
Dit hebben wij samengebracht in een grote afsluiting genaamd 'Huizenpraat'. Ongeveer dertig geïnteresseerden gingen in gesprek met wethouder Alice van den Nieuwboer, bestuurder Martijn Rink van Vechtdal Wonen, makelaar Mark Ebbinge en hypotheekadviseur Klaasje Dunnink. Wij - als organisatoren - waren blij met de opkomst, maar als ik er nu aan terugdenk was dat maar een fractie van de huidige groep woningzoekenden.
Natuurlijk hoefden jullie niet speciaal voor ons te komen, maar ik wil jullie graag iets meegeven. Laat van je horen, zorg voor wat reuring en meng je in het gesprek over het woonprobleem in Ommen. Zorg ervoor dat je meepraat, dan heb je ook wat in te brengen en gaan deuren open.
Wij nemen nu afscheid na een half jaar actief te zijn geweest in Ommen. Eerlijk gezegd hebben wij niet echt iets veranderd. Maar ik hoop dat we een klein beetje hebben geïnspireerd om zelf ook in actie te komen en samen te bouwen aan een gezonde woningmarkt. Want met alleen vanaf de zijlijn meekijken kom je er niet.