Politie wil algemeen vuurwerkverbod

LANDELIJK - De politie is er wel klaar mee. Alleen een landelijk vuurwerkverbod helpt om tijdens oud en nieuw rellen, schade en gewonde agenten enigszins te voorkomen. Dat zegt politiekorpschef Frank Paauw, die de portefeuille geweld tegen de politie onder zich heeft. Hij zegt dat het optreden van agenten onmogelijk wordt gemaakt, doordat ze bij vuurwerkincidenten niet kunnen zien of er sprake is van legaal of illegaal vuurwerk. Ook zou er een "sfeer van wetteloosheid" zijn. Deze jaarwisseling werden  200 mensen opgepakt vanwege rellen, vernielingen, brandstichtingen en opstootjes. Daarbij raakten tientallen agenten gewond, veelal door vuurwerk. Probleem is de politiek die er geen voorstander van is. In een enquête in de Stentor bleek dat veel mensen het ook wel zien zitten een vuurwerkverbod. 

Illegaal of legaal

Er heerst vaak een staat van wetteloosheid, aldus de korpschef. Daarnaast is het voor agenten moeilijk in te schatten om wat voor vuurwerk het gaat: legaal of illegaal. Paauw richt zich tot de politiek en vertelt toe te zijn aan een kentering. “We krijgen altijd heel veel sympathie na de jaarwisseling en er wordt veel schande van gesproken, maar dan houdt het op. Hoeveel slachtoffers zijn er nog nodig? Hoeveel doden moeten er nog vallen? Hoeveel schade moet er nog zijn om eindelijk tot het besef te komen dat de traditie van Oud en Nieuw op een andere wijze moet vieren dan hoe het nu gaat." Misschien wel gewoon even een vuurwerkshow om 24:00 uur van een paar minuten.

Handhaven

Iedereen praat wel over dat er meer gehandhaafd moet worden, maar daar is geen beginnen aan. En ook de vuurwerkwinkels willen het niet, maar als het elk jaar misgaat zal er toch wat moeten gebeuren. Dit jaar mochten in 16 gemeenten geen vuurwerk afgeschoten worden. Je mag bijvoorbeeld pas op 28, 29 en 30 december vuurwerk kopen en het afschieten mag eigenlijk pas op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur. Nu heeft het twee dagen geknald, omdat 31 december op een zondag viel.  Je mag ook maar 25 kg in je woning of auto hebben, dus die Gerben uit Nieuwleusen had iets teveel bij zich. Als er een vuurwerk verbod komt, dan ligt het aan ons zelf.

Hoe denkt de politiek erover

Een vandaag hield een enquête en kwam landelijk uit op 62 %. Dit is wat de verschillende de partijen ervan denken.

Partij voor de Dieren  91 %, Groenlinks/PVDA 84 %, NSC 66 %, VVD 54 %, PVV 45 %, BBB 37 %,

  • Bron: Bart Nijstad