OMMEN – Het is tijd om de stichting op te doeken. Met nog slechts één los eindje is de stichting Ommen 75 jaar Vrijheid klaar om op te heffen. Ronald Bakker, Anneke Ruitenberg, Piet Horinga, Hans van Bruggen, Frits Welink en Roos ter Beek kunnen hun agenda’s weer vullen met andere zaken. Per 1 januari 2024 zijn de stichting, mailadres en de website verleden tijd. De facebookpagina blijft nog wel online. Dat ene losse eindje is de plaatsing en onthulling van de boom en het monument in de Vredeswijk aan de Haven Oost.
Anne Frankboom
Ondanks het door coronatijd afgelasten van bijna alle festiviteiten en herdenkingen in 2020, waren er ook successen voor de stichting. Met blijvende herinneringen aan onder meer Holocaust memorial day in 2020, de Veteranendag in 2022 en het nieuw erfgoed voor Ommen zoals de bevrijdingsvlag, de app ’75 jaar bevrijding Ommen’, het boek ‘Ommen in oorlog’ en de lesprogramma’s kunnen de bestuursleden tevreden terugkijken. Daarnaast werd het idee de nieuwe wijk aan de Haven tot de vredeswijk te maken gewillig overgenomen door de gemeente Ommen. Zo werd ook het maatschappelijk initiatief voor de plaatsing van de Anne Frankboom (een zaailing van de originele boom) en een monument voor de gevallenen in die wijk hartelijk omarmd. Zowel de buurt als het college waren direct enthousiast over de plannen van de stichting aan de Haven.
Roos ter Beek en Anneke Ruitenberg nemen -ook na de opheffing- namens de stichting deel aan de gesprekken over de boom en het monument: “Inmiddels hebben vele overleggen plaatsgevonden en is er een plek, plan en financiering voor de boom en het monument. Toch staat het er nog niet. De gemeente is in nauwe samenwerking met de projectleiding en de landschapsarchitect bezig met de inrichting van het hele gebied. Als wij de boom en het monument nu al zouden plaatsen, dan zou het bij de rest van de ontwikkeling misschien onhandig in de weg staan en de kans op beschadiging zou groot zijn. Dat moeten we voorkomen. Daarom is de plaatsing met één jaar uitgesteld naar december 2024. Dan kan de boom in de grond en het monument op de juiste plek komen. De contouren van de wijk en de infrastructuur moeten dan gereed zijn, dus is dat een logischer moment.”
Het monument
Het ontwerp komt voort uit een samenwerking tussen kunstenaar Eric Schutte en ontwerper Bas Bosscher. Rondom de zaailing van de paardenkastanje waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek en beschreef, creëerden ze plekjes om te zitten en tekstlijnen op het grondoppervlak om te ontdekken. Bij elkaar een blijvende en smaakvolle omgeving. De zitelementen hebben details van de bladeren de Canadese mapleleaf, van de paardenkastanje en de Vechtdal anjer. Zo worden de Canadese bevrijders en de Joodse slachtoffers uit zowel Nederland als ook speciaal Ommen geëerd, herdacht en verbonden in het monument.
Met de lijnen op het grondoppervlak wordt verbinding gemaakt met de Joodse begraafplaats en de in de oorlog omgekomen Joodse Ommenaren, met de begraafplaats aan de Hardenbergerweg waar de Engelse vliegers liggen begraven die ons bevrijdden en met de nieuwe vredeswijk. Daarmee is het monument een symbolisch middelpunt en rustpunt in de wijk.