Heel veel kanker is te voorkomen

REGIO - Uit recent onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding blijkt dat een derde van alle kankergevallen in Nederland toe te schrijven is aan een ongezonde leefstijl en leefomgeving. Dit opent perspectieven voor het voorkomen van maar liefst 40.000 gevallen van kanker per jaar door gerichte maatregelen.

KWF

Carla van Gils, de directeur van KWF Kankerbestrijding, benadrukt de prominente rol van bekende risicofactoren: "Roken, ongezonde voeding, onvoldoende bewegen, uv-straling door te lang in het zonlicht, overgewicht, en overmatig alcoholgebruik zijn sleutelfactoren die het risico op kanker vergroten."  Op de vraag welke nieuwe inzichten het onderzoek biedt, legt Van Gils uit: "De echte eye-opener is dat een derde van alle kankergevallen voorkomen kan worden. De onderzoekers hebben een methodiek ontwikkeld om deze kansen nauwkeurig in te schatten."

Risico factoren en preventie

Echter, als het gaat om dé risicofactor met de grootste impact op kanker, benadrukt Van Gils: "Roken is veruit de grootste factor die kanker veroorzaakt. Niet alleen longkanker, maar ook blaas-, mond- en keelkanker. Het gaat om ruim 16 procent van alle kankergevallen. Dus alleen stoppen met roken, of überhaupt nooit roken, is al heel effectief om kanker te voorkomen."
Wat nu? "Uiteraard de maatschappij en de politiek," stelt Van Gils, "maar ook de mensen zelf natuurlijk. Bij een derde van de gevallen kun je vaak iets doen. Voldoende sporten, gezond eten, met mate drinken, enzovoort. Maar vaak weten mensen het simpelweg niet. Daarom moeten er meer voorlichtingscampagnes komen."

Verantwoordelijkheid Supermarkten en overheid

Van Gils onderstreept ook de verantwoordelijkheid van supermarkten en de overheid: "80 procent van wat er in de supermarkt staat, is ongezond. Supermarkten dragen hier een verantwoordelijkheid. De overheid kan roken ontzettend duur maken; onderzoek toont aan dat dit effectief is. Hetzelfde geldt voor het verminderen van het aantal verkooppunten." Het onderzoek van TNO biedt niet alleen nieuwe inzichten maar wijst ook op concrete actiepunten om kankerpreventie te bevorderen. Met een derde van alle kankergevallen potentieel te voorkomen, wordt de urgentie van een gezonde levensstijl en doeltreffend overheidsbeleid benadrukt.

  • Bron: KWF