OVERIJSSEL - De hotels, pensions, campings en vakantieparken in Overijssel raken steeds voller. De provincie Overijssel is erg in trek bij vakantiegangers. Is dat positief of negatief. Voor de hotels, pensions, campings en vakantieparken natuurlijk prima, want dan komt er meer geld in het laatje binnen. De prijzen van al die accommodaties zijn de laatste jaren flink omhoog gegaan. Vooral na corona is alles flink duurder geworden. In 2022 verbleven er 2.467.000 gasten in Overijsselse vakantieaccommodaties. Dat is 31 % meer dan in 2015. Ook bleven de mensen langer. Het aantal overnachtingen steeg met 28 % naar 8.136.000. De vakantieparken waren het meest in trek met ruim 3 miljoen, gevolgd door campings met 2.6 miljoen. Hotels en pensions zaten op 1.8 miljoen en groepsaccommodaties sloten de rij met 612.000.
Toerisme belangrijk voor de horeca
Toerisme wordt steeds belangrijker voor de economie in Nederland. Bijna 70 procent van de horeca-ondernemers geeft aan dat toerisme belangrijk is voor hun zaak en ruim de helft geeft aan dat er nog ruimte is voor verdere groei van het toerisme. Draagvlak en samenwerking is daarbij van groot belang.In 2018 droeg de horeca volgens cijfers van het CBS met ruim 12 miljard het meeste bij aan de toeristische sector. Het aantal binnen- en buitenlandse gasten groeit volgens NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) van 42 miljoen in 2017 naar bijna 60 miljoen in 2030. Er werken bijna 800.000 mensen in het toerisme.
Waar komen ze vandaan
De meesten (89 %) komen gewoon uit ons eigen land. De Duitsers zijn veruit de grootste groep met 206.000. Vooral campings in het Vechtdal zijn vaak in trek bij de Oosterburen. Een kijkje op de parkeerplaats levert vaak veel witte nummerborden op. Het aantal accommodaties is ook flink gestegen. In 2017 waren er 784 accommodaties en in 2022 826. Daar is niet iedereen blij mee, vooral de natuur komt dan vaak in de knel. Zakkenrollers vinden het wel fijn dat er veel toeristen zijn. Op de volle markten en feesten kunnen ze dan makkelijk hun slag slaan.
Overtoerisme
In termen van milieueffecten draagt overtoerisme bij aan een toename van het waterverbruik, de luchtvervuiling, zwerfvuil en afval op toeristische bestemmingen. Neem enkele voorbeelden. Amsterdam kan eigenlijk geen toerist meer zien. De meesten komen alleen maar voor de drugs en de hoeren. Ook in Giethoorn zijn de meeste inwoners al die toeristen wel zat. In Ommen zal het deze zomer ook het verkeer bij de Vechtbrug regelmatig vast staan. Al die caravans en campers die de brug over willen. Een oplossing is hier nog steeds niet voor. Overtoerisme kan lokale bewoners wegjagen als de huizenprijzen stijgen. Het kan een bedreiging zijn voor de lokale manier van leven. Oude tradities kunnen bijvoorbeeld langzaam verdwijnen. Het kan leiden tot drukte , lawaai en meer zakkenrollers .
Ook boswachters zijn vaak niet blij met de massa toeristen, want er wordt veel vuil achter gelaten in de bossen. Varen op de Vecht is ook voor veel vogelliefhebbers een doorn in het oog. Te hard varen op de Vecht en het populaire suppen springen eruit. Er wordt wel eens gezegd, waar te voorstaat is niet goed.