LEMELERVELD - Ron Verbrugge uit Lemelerveld betaalt vrijwel niets voor energie. Hij wil graag anderen laten zien hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen en daarom stelt hij zijn huis open tijdens de Duurzame Huizen Route. Het huis in Lemelerveld heeft 31 zonnepanelen en een warmtepomp.
Vorig jaar deed Verbrugge ook mee aan de Duurzame Huizen Route. Toen kreeg hij niet zo veel reacties. In totaal kwamen er zeven mensen op bezoek. Hij hoopt dat het dit jaar iets drukker gaat worden: ‘’Het speelt nog niet, misschien door de hoge investering. Mensen denken: 'het komt nog wel', denk ik.’’
Inspiratie
Tijdens een rondleiding vertellen de deelnemende huiseigenaren meer over de maatregelen die ze hebben genomen en wat zij achteraf misschien anders zouden doen, een soort inspiratiebezoek. Honderden huiseigenaren doen mee.
Twee jaar geleden verhuisde Verbrugge vanuit het westen naar een relatief nieuwe woning in Lemelerveld. Het energieverbruik van de woning leek aanvankelijk erg hoog te zijn, met zo’n 5000 kuub gasverbruik.
"Toen dachten we, hoe gaan we dan naar beneden brengen", zegt Verbrugge. Ze besloten een warmtepomp aan te schaffen. ‘’Ja dat is duur, maar wel heel efficiënt. De waarde van je huis gaat ook flink omhoog. Een gaskachel heeft bijvoorbeeld een laag rendement. Tien procent komt het huis in en negentig procent gaat weg’’, dat is zonde, volgens Verbrugge.
Positieve opbrengst
De warmtepomp koelt ook het huis, door de vloerwarming wanneer het warm is buiten. Doordat het huis zo duurzaam is, blijft er een overschot aan energie over. ‘’We hebben een positieve opbrengst van 4000/5000 kwh, wij verdienen aan dit huis. Nu kan je nog salderen en volgend jaar ook nog en dan gaat de salderingsregeling eraf, dan wordt het afgebouwd tot 2031. Daarna mag dat niet meer’’, zegt Verbrugge.
Wat is salderen precies? Wanneer je zelf stroom levert, door bijvoorbeeld eigen zonnepanelen, kun je dat terugleveren aan de leverancier. De leverancier trekt dit af van door hem afgeleverde stroom. Deze aftreksom heet salderen. Wanneer je meer stroom teruggeeft dan je verbruikt, krijg je hiervoor een terugleververgoeding.
Straf
Veel meer mensen hebben tegenwoordig zonnepanelen, dat betekent dat er best wel wat stroom wordt teruggeleverd. Tegelijkertijd zijn er berichten dat het stroomnet regelmatig overbelast raakt.
Dat zonnepanelen en windmolens stroom terugleveren aan het stroomnet, zorgt dus voor extra spanning. Dit komt ook omdat het stroomnet is ontworpen vanuit de simpele gedachte dat de leverancier stroom levert aan de consument; eenrichtingsverkeer. Door de komst van duurzamere energiebronnen is het nu tweerichtingsverkeer geworden. Daar is het net oorspronkelijk niet voor bedoeld.
"Er klopt gewoon iets niet in de hele energietransitie, want we moeten zonne- en windenergie opwekken. Met de salderingsregeling straf je de mensen die zich inzetten voor een CO2 neutrale toekomst", zegt Verbrugge.
De duurzame huizenroute is op 4 november.