VECHTDAL - Al 3 jaar zijn de makers Heleen Westerman (49) en Milton Kam (59) onderweg van Kampen naar Moskou. Dit jaar komen ze met hun historische reisdocumentaire aan in Hardenberg. Het is echt een langzamer dan langzame reis geworden.
Deze week publiceerden zij voorlopig hun laatste aflevering op YouTube en via Vechtdal TV, want aan het einde van deze aflevering over Hardenberg wordt het duidelijk. De makers van hebben besloten om niet de grens over te gaan richting Moskou, maar blijven in Overijssel.
Presentatrice Heleen Westerman vertelt hoe zij nog zoveel verhalen heeft te vertellen over handel en internationale connecties, dat ze geen reden ziet om de grens over te gaan. Wel nemen ze afscheid van de serie met nog één bonusaflevering, waarin Ria Hindriks van historische vereniging Hardenberg de kijker vertelt over hoe de gewone man aan het begin van de 20ste eeuw gekleed ging. Die aflevering is volgende week te zien.
Deze week kan iedereen de aflevering met het verhaal van Hardenberg bewonderen. De makers laten zien hoe Hardenberg van een doorgangsstad transformeerde naar een economische hub. Daar waar vroeger handelsreizigers en arbeiders vanuit Duitsland door Hardenberg trokken wordt er nu vanuit Hardenberg volop gehandeld met de Duitse buren.
En natuurlijk is de komst van Wavin belangrijk geweest voor het Hardenberg van nu, maar in de aflevering wordt ook duidelijk dat de stad altijd al ondernemers kende die hun kansen grepen. Eén van de oudste bestaande bedrijven is Brunink, een familiebedrijf waarbij de voorouder ooit was begonnen met een smederij.
De aflevering ‘het verhaal van Hardenberg’ is nu te zien op YouTube en bij Vechtdal TV van vrijdag 29 oktober tot en met dinsdag 24 oktober om 19.00. Op zaterdag en zondag ook om 16.00.
De makers
Van Kampen naar Moskou wordt gemaakt door Heleen Westerman en Milton Kam. Heleen komt van oorsprong uit Dalfsen en is na vele omzwervingen twee jaar geleden teruggekeerd naar Overijssel samen met haar partner Milton Kam. Milton werkt al 30 jaar als cameraman voor diverse film- en televisieproducties en ziet het maken van deze historische reisdocumentaire als een mooie kennismaking met zijn nieuwe woonomgeving.