OMMEN - Je zou er bijna aan voorbijlopen, het kleine amfitheater op het terrein van Camping Ommerland. Hoewel het tegenwoordig wordt gebruikt door het animatieteam van de camping, gebeurden er pakweg honderd jaar geleden hele andere dingen. Het theater uit 1925 was een belangrijk element van de Sterkampen van Krishnamurti.
Het amfitheater was hét centrale punt van de Sterkampen. Iedere dag werd er een kampvuur ontstoken, ook werden hier toespraken van Krishnamurti gehouden. Volgens hem moet de mens zich bevrijden van alle ketenen, zichzelf losmaken dus. Met het idee dat je naar eigen behoren je leven kan inrichten. Los van godsdiensten of andere spirituele organisaties. ‘’Ommen zou een spirituele stad worden. In het rijtje naast Jeruzalem en Mekka’’, zegt Harry Woertink. De Ommenaar houdt zich bezig met het maken van historische verhalen over Ommen.
Verhalen blijven vertellen
Het amfitheater is voor de helft gerestaureerd. Dat is belangrijk volgens Woertink: ‘’Dit soort historische plekken moet je intact houden, dan kun je de geschiedenisverhalen blijven vertellen.’’ Toch krijgt de Ommenaar zelf geen spiritueel gevoel wanneer hij in het amfitheater is. Wel voelt hij de geschiedenis van deze plek: ‘’De verhalen boeien me.’’
Er ligt niet alleen veel geschiedenis in het amfitheater, maar ook in de omgeving. Op een steenworp afstand van het theater was het concentratiekamp Erika. ‘’De lichte en de donkere periode zo vlakbij elkaar’’, zegt Woertink.
Geestelijke impuls
Waarom kwam Krishnamurti naar Ommen? Omdat baron Van Pallandt als 22-jarige het landgoed bij Ommen in handen had gekregen. Hij stelde het ter beschikking aan de nieuwe wereldleraar en de 'Orde van de Ster in het Oosten'. De baron was duidelijk onder de indruk van Krishnamurti.
Jiddu Krishnamurti werd geboren in 1897 in het Indiase Madanapelle. Als op jonge leeftijd stond hij aan het hoofd van de 'Orde van de Ster in het Oosten'. Het leverde hem volgelingen op, die hem zagen als iemand die de wereld een nieuwe geestelijke impuls kon geven. Er kwam zelfs een gehele beweging tot stand. Iets wat Krishnamurti absoluut niet wilde. Daarom besloot de inspirator in 1929 zich terug te trekken uit de ‘Orde van de Ster’.
Baron van Pallandt stelde het landgoed open voor iedereen, ook voor de padvinderij. ‘’Dat is de bakermat van het toerisme in Ommen. Daar plukken wij nu nog steeds de vruchten van’’, aldus Woertink.